Redactieblog

Een nieuw gemaal

Tollebeek is wereldberoemd.

Het diepste dorpje in de Noordoostpolder stond blank na de hevige regenval in 1998 en de televisiebeelden van ondergelopen akkers en een koningin op laarzen vlogen de hele wereld over.

Natuurlijk stelt de watersnoodramp van Tollebeek niets voor als je het vergelijkt met grote overstromingen die mensen, huizen en bomen meesleuren, maar voor wie er last van had was het wel erg. Zoiets mocht niet meer gebeuren. De tijd van plannen maken begon. En van berekeningen en nieuwe plannen en overleggen en inspraak en nieuwe berekeningen en informeren en uiteindelijk besluiten.

En nu staat er een nieuw gemaal in Tollebeek! Dat nieuwe gemaal heeft drie keer zoveel capaciteit als de twee oude afgebroken gemaaltjes. Samen met een nieuwgegraven tocht en grotere duikers moet het de toekomst aankunnen.

Het nieuwe gemaal werd geopend op de middag voorafgaand aan de avond van de smartelijke nederlaag van Oranje tegen Duitsland. Maar dat wisten we toen nog niet.

Meestal zijn zulke openingen een aaneenschakeling van saaie toespraken van belangrijke meneren die elkaar en zichzelf complimenteren met wat gepresteerd is. Deze keer is anders. We zitten in een tot theater omgebouwde boerenschuur en kijken naar de opvoering van een mini-musical door kinderen van de Tollebeekse basisscholen. Kinderen zijn toekomst. Wel moeten we eerst luisteren naar de dijkgraaf, de burgemeester en een heemraad, maar die houden het kort. De dijkgraaf roemt de geweldige samenwerking tussen het waterschap, de provincie en de gemeente bij het waterbeheer. Hij noemt niet de boeren die toch meerdere keren per jaar op eigen kosten al die taluds van de kavelsloten maaien en de bodems opschonen.

Kinderen van nu spelen en zingen het verhaal van de polder, van de architecten en de pioniers die het werk deden, van de ramp en de noodzaak van een nieuw gemaal.

Dat nieuwe, energiezuinige, visvriendelijke en toekomstbestendige gemaal dat probleemloos regenwater en geplengde tranen om een verloren voetbalwedstrijd zal afvoeren...

Of registreer je om te kunnen reageren.