Redactieblog

1278 x bekeken

De slimme Chilinees

Een paar dagen geleden is hij geland, de vrolijke Chileen die bij ons op de boerderij logeert. Hij is hier voor een Global Farmers Master Class die gaat over oplossingen voor de groeiende vraag naar voedsel voor een gestaag groeiende wereldbevolking.

Op welke manier verwachten wij boeren, met oog voor mens en milieu, dit te gaan verwezenlijken? Onze gast is een grote inspirator in zijn land. Twintig jaar geleden was hij computerdeskundige en had nog nooit een koe aangeraakt. Het was zijn vrouw die graag een boerderij wilde en hij heeft de stap durven zetten.

Een schitterend bedrijf heeft hij opgezet, verdeeld over vijf locaties met in totaal 5.000 melkkoeien. Daarmee is hij meteen de één-na-grootste melkveehouder van Chili. “Hoe heb je al die kennis vergaard?” is onze vraag. Lachend zegt hij dat je hem gewoon met een Chinees moet vergelijken. Alles is gekopieerd. Het klimaat in de regio waar hij woont is zeer te vergelijken met dat van Nieuw-Zeeland.

Daarom heeft hij Kiwi’s ingehuurd om hem bekend te maken met het Nieuw-Zeelandse systeem. Alle koeien lopen jaarrond buiten op land dat nagenoeg niets kost, gaan tegelijk droog en kalven allemaal binnen zes weken af. Krachtvoer wordt nauwelijks gebruikt en een stal is er niet. Het hele systeem is gericht op een zo natuurlijk mogelijke productie. De koeien produceren 3.500 liter per jaar en dat is heel wat meer dan het gemiddelde van de  250.000 melkkoeien die Chili rijk is.

Kort geleden heeft onze gast een educatieprogramma opgezet om Chileense jongeren die ook boer willen worden te helpen op weg naar een betere toekomst. En hij kijkt zijn ogen uit in ons land. “Alles is netjes en af!”, verbaast hij zich over de inrichting van ons land. Hij kan nauwelijks geloven dat hier zoveel koeien en varkens wonen en dat de productie zo hoog ligt.

Tegelijk beseffen we beiden dat het Nederlandse systeem niet in Chili zou passen en vice versa. Maar het is inspirerend om onder het genot van een glas Chileense wijn naar hem te luisteren. “De enige beperking ligt in jezelf!” is dan ook zijn motto. De kans is dan ook niet klein dat oma hem over een paar maanden gaat bezoeken om de Chilenen het kaasmaken bij te brengen!

Of registreer je om te kunnen reageren.