Redactieblog

6 reacties

DOC moet naar Fonterra

DOC zoekt een sterke fusiepartner. Fonterra uit Nieuw-Zeeland wil zich vestigen in Nederland. Samen vormen ze een ideale combinatie.

De zaken op een rijtje. DOC heeft een moderne kaasfabriek met een nieuw weiveredelingsbedrijf. Plus een aantal trouwe leden en leveranciers, want anders waren ze na de lage melkprijs van de laatste jaren al lang vertrokken.

Dat alles is precies wat Fonterra en de kaasgroep A-Ware uit Nederland zoeken. Ze willen zich bovendien in het Noorden vestigen, omdat daar de aanvoer van melk gemakkelijker is vanwege het verkeer en de goede infrastructuur.

Daarnaast heeft A-Ware een uitstekend afzetapparaat voor kaas. Een belangrijke speler op de markt. Die kan dan prima de kaas, die in de fabriek van DOC geproduceerd wordt, verkopen. Fonterra is gespecialiseerd in het veredelen van wei. Heeft daarvan de kennis en de afzetkanalen. Kortom, een ideale combinatie. Bovendien komt er dan geen nieuwe kaasfabriek en dus geen nieuwe concurrent op de kaasmarkt.

Directeur Oosterveld moet maar vlug bellen met de eerste man van Fonterra, Theo Spierings. Dat is de voormalige directeur van Friesland Foods, die graag directeur van FrieslandCampina wilde worden, maar werd gepasseerd. Reken maar dat die FrieslandCampina wat de melkprijs betreft graag een poepje wil laten ruiken.

Laatste reacties

 • j.verstraten1

  fonterra heeft belang voor rendement, wat vervolgens terug zal vloeien naar de aandeelhouders, precies zoals fcdf in Azië voor haar aandeelhouders doet. Spierings heeft dus geen belang om fcdf de loef af te steken met een hogere melkprijs, maar fcdf de loef af te steken door te laten zien een goed rendement voor Fonterra te behalen.

 • poldes

  fronterra is nog meer van hetzelfde in Nederland.

 • sem.mrbrightside1

  Achterliggende gedachte van a ware en fonterra is waarschijnlijk ook doc overnemen. puzzel past perfect. maar het zijn natuurlijk ook geen domme jongens. nu laten ze de mensen van doc het even warm krijgen, zodat ze uiteindelijk zelf naar a ware en fonterra toe stappen.

 • Rip

  Uitstekend idee. Krijgt die arrogante FrieslandCampina ook eens stevig tegenspel. En de boeren kunnen weer kiezen. Het geeft ons onze vrijheid terug.

 • poldes

  als ik goed ben ingelicht;dan bezit fronterra aandelen van een fabriek van fc in Nederland.
  Wees op uw hoede.

 • Mozes

  Poldes, Fonterra en FrieslandCampina hebben in Nieuw Zeeland een samenwerking in de productie en verkoop van lactose voor farmaceutische toepassingen.

Laad alle reacties (2)

Of registreer je om te kunnen reageren.