Redactieblog

2 reacties

Campina beantwoordt ‘kaasvraag’ niet

Topman Cees ’t Hart van Campina heeft meegedaan aan de promotie-actie voor Campina-melk. Hij deelde ook pakken melk uit.

Een prima voorbeeld in een uitstekende actie. Overal in de media aandacht. Als dan de eerste man van de coöperatie meedoet, streelt dat het boerenhart. Hij was actief in Friesland. Ook dat is dapper: optreden in het hol van de leeuw.
Want de naam Campina is niet erg geliefd in die provincie. Men koestert daar Friesche Vlag en die is verdwenen uit het pakket van Campina. Ik schreef er eerder over: de voorbode van het schrappen van de naam Friesland uit FrieslandCampina. Dat kan ook best. Het is alleen maar emotie en daar koop je niets voor.
Waar je wel wat voor koopt is de opbrengst van kaas. Onlangs heeft de vorige hoofddirecteur van Friesland Foods, Dahlhaus, gezegd dat FrieslandCampina steken laat vallen bij de winstgevendheid, of anders gezegd, de creatie van meerwaarde. In een interview met directieleden Hilarides en Van Wees van FrieslandCampina zeggen zij dat ze dit binnen het bedrijf ‘de kaasvraag’ noemen. De vraag wordt namelijk vaak op de ledenvergaderingen gesteld.
De heren directeuren vertelden ook dat de directie besloten heeft niet te reageren op de mening van de voormalige Friesland Foods directeur. Punt uit, einde discussie.
Zo sterk als Cees ’t Hart opereert met de pakken melk van Campina, zo zwak reageert hij als voorzitter van de directie op de ‘kaasvraag’. Ook wat neerbuigend. En niet verstandig.
Rond de kaasopbrengst blijft nu de geur van verdoezelen hangen. Waarom niet een helder antwoord op de kritiek van de voormalige Friesland-directeur? Als hij gelijk heeft, geef hem dat. Als hij ongelijk heeft, vertel ons dat. Openheid is de beste basis voor een goede relatie tussen coöperatie en leden.

Laatste reacties

  • poldes

    openheid en transparantie;mischien is stil en gesloten voor iedereen ook een strategie.
    oja nu mensen van unilever bij campina zijn binnen gekomen,hebben deze misschien deze nieuwe strategie wel voorgedragen.

  • Mels

    Om dan later de volgende stap te zetten,hoe kunnen wij aan unilever zo goedkoop mogelijk leveren en wat levert mij als voormalig unilevermedewerker dat dan op,het lijkt mij niet handig om mensen die eerst het inkoop voor weinig spelletje gespeeld hebben nu het verkoop voor veel spelletje te laten spelen of ben ik nu een sjacherijn?????

Of registreer je om te kunnen reageren.