Redactieblog

6 reactieslaatste update:15 jun 2012

Boerenkind minder vaak allergisch

Veelheid aan bacteriën op platteland is juist goed voor de afweer.

Kinderen die opgroeien op een boerderij hebben minder last van zaken als astma, eczeem en allergieën. Dit idee is al zeker 15 jaar oud en ooit de wereld in geholpen door de Engelse epidemioloog David Strachan. Hij vermoedde dat het wel eens kon komen doordat kinderen die in een niet al te schone omgeving verblijven, vanzelf allerlei lichte infecties doormaken. Daardoor zou de algehele weerstand getriggerd worden en zouden ook genoemde ziektes minder kans krijgen.

Hygiënehypothese
Dit idee is vervolgens een eigen leven gaan leiden als de hygiënehypothese. Een beetje vieze omgeving is eerder gezond dan schadelijk. Later is de stelling onderuit gehaald. Het zou geen kwestie van vies of schoon zijn, maar van selectie. Immers, als je niet tegen koeien kunt, word je geen boer. Ook over deze visie wordt in de wereld van de wetenschap verschillend gedacht.

Veel verschillende bacteriën
Maar nu is er het bewijs dat stadskinderen echt vaker last hebben van van alles en nog wat. De universiteit van het Finse Helsinki vond uit dat het verschil zit in de hoeveelheid verschillende bacteriën. In de stad is het wat dat aangaat maar een eentonige boel, maar op het platteland is echt sprake van bacteriële biodiversiteit. Er is zelfs een specifieke plattelandsbacterië, Acetinobacter, die gunstig werkt voor de weerstand.

Of deze visie stand houdt, betwijfel ik. Het is weer een stukje in een enorme puzzel. Maar opvallend feit blijft dat boerderijkinderen over het algemeen minder vaak ziek en allergisch zijn dan kinderen in de stad. Wie herkent dit?

Laatste reacties

 • Eigenmeningmag

  Heel herkenbaar en laat ik het begin van de week ook nog eens aangehaald hebben in mijn blog... weerstand creëer je door ermee in contact te komen. Dat zie je toch ook bij de manier waarop wij ingeënt worden, een klein beetje virus zorgt ervoor dat we anti stoffen maken in ons lichaam en daardoor veelal beschermd tegen onheil van buiten. Jammer genoeg geldt deze regel niet voor iedereen maar het extreem hygiëne werken doet zeker niet goed aan onze weerstand !

 • Mels

  Wijlen mijn oma zei het al en dat is al meer dan 25 jaar terug:beter smerig dan in het ziekenhuis en van vies worden ze sterk.pleisters krijg je alleen als het echt bloed.

 • Mozes

  In het verleden heb ik meerdere artikelen gelezen over nieuw wetenschappelijk inzicht dat het afweersysteem in de jeugd getraind moet worden om goed te functioneren. Het gaat hierbij niet zozeer om het vormen van specifieke antistoffen zoals bij een inenting. Vergelijk het met een kalf die voor het eerst in de wei komt en proefondervindelijk moet leren het verschil te zien tussen gras en brandnetels. Als een kalf dit verschil niet kent kan hij zijn neus in een bos brandnetels steken of omgekeerd zich juist bang maken voor gras.
  Een afweersysteem wat niet getraind is kan fel reageren op stoffen die geen gevaar vormen ( allergie ) of zwak reageren op stoffen die juist ziek maken.
  Het is dus belangrijk dat een kind met voldoende onschuldige bacteriën in contact komt het afweersysteem de gelegenheid te geven het juiste onderscheid te leren.

 • aarthamstra1

  Mozes , je bent op de goede weg. Zo werkt dat .
  Zoals vroeger het kalfje ingepakt in een klein hokje altijd gevoelig was voor een
  tochtje of temperatuur wisseling. Nu onder in een open hokje in de buiten lucht
  het prima doet. Iedereen blij .De boer het kalfje en de bemoeiäls.

 • Mozes

  Hamstra, ik heb de indruk dat u wat anders uit mijn reactie begrijpt dan ik bedoel. Ik heb het niet over de gezondheid van kalveren of het belang van frisse lucht. Mijn reactie gaat over het belang van diversietijd in de ontwikkeling van het afweersysteem. Ik zal proberen het beter uit te leggen door opnieuw de vergelijking te maken met een kalf.
  Als een kalf in de wei loopt met alleen Engels raaigras denkt hij dat alles wat groen is Engels raaigras is. Hij ziet geen verschil tussen het ene groen en het andere groen. Als in de wei ook kweekgras voorkomt zal het kalf ontdekken dat het ene groen mals is en het andere taai. Komt er ook ridderzuring voor dan zal het kalf ook ontdekken dat het ene groen zoetig is en het andere bitter. Komen er ook brandnetels voor dan zal het kalf ook nog ontdekken dat het ene groen pijn doet en het andere groen niet. Komen er ook distels voor dan zal het kalf ontdekken dat onder het groen wat pijn doet nog weer twee soorten voorkomen die op een verschillende manier pijn doen.
  Voor het ontwikkelen van een hoog onderscheidend vermogen moet het kalf dus met een zo groot mogelijke diversietijd aan planten in contact komen.

  Voor het goed werken van het afweersysteem is een zo hoog mogelijk onderscheidend vermogen nodig. Dit kan het afweersysteem ontwikkelen door in de jeugd met een grote diversiteit aan micro-organismen in contact te komen.

 • Mozes

  Vervolg van mijn reactie,

  Uit het onderzoek in Finland waar Margreet Welink over schrijft blijkt dat er in de stad onvoldoende diversiteit is. Daardoor hebben kinderen in de stad vaker een afweersysteem waarvan het onderscheidend vermogen onvoldoende is ontwikkelt. Als deze bijvoorbeeld met stuifmeel in contact komen kan het afweersysteem dit aanzien voor een bedreigende ziekteverwekker en daar heftig op reageren. Allergie is het resultaat.

Laad alle reacties (2)

Of registreer je om te kunnen reageren.