Redactieblog

3 reacties

Angstcultuur

Bij het Centraal Orgaan Opvang Asielzoekers zorgde de baas, mevrouw Albayrak, voor een angstcultuur onder de medewerkers. Zij moest na een vernietigend onderzoeksrapport vertrekken. Nu wordt ook de Wageningse Landbouwuniversiteit van een angstcultuur verdacht.

Er komt een organisatiebreed onderzoek naar de angstcultuur en de rol van bestuursvoorzitter Aalt Dijkhuizen, aldus de pers. Dijkhuizen wordt beschuldigd van een autoritaire manier van optreden, eigenlijk hetzelfde verschijnsel als bij Albayrak. Het zal er wel mee te maken hebben dat het hier gaat om topbestuurders, met een salaris van anderhalf keer de Balkenende-norm.

Ik denk dat iedereen die een beloning ontvangt van €350.000 en in een Audi A8 wordt rondgereden wel autoritaire trekjes krijgt. In het geval van Dijkhuizen komt daar nog eens bij dat hij tientallen nevenfuncties heeft, waarin hij ook nauwelijks oppositie kan ondervinden, en dat hij wetenschappelijk gezien op eenzame hoogte staat. Het zou wel een wonder zijn als zo’n man niet enigszins autoritair zou worden. En is dat nou zo erg, een beetje autoriteit?

Men moet bedenken dat een universiteit een moeilijk bestuurbare organisatie is. Er zitten allerlei lui die hoog opgeleid zijn, op hun vakgebied nooit worden tegengesproken, alles beter denken te weten en zich nergens iets van aantrekken. En maar discussiëren, vergaderen,  beslissingen uitstellen, heroverwegen, vergaderen, intrigeren. Dat vraagt misschien wel om een autoritaire bestuurder, anders gaat zo’n organisatie alle kanten op. Maar een angstcultuur?

Gaan al die Wageningse professoren ’s-ochtends met een knoop in hun maag aan het werk? Dat ligt dan misschien toch vooral in het besef van het eigen tekortschieten, dat zichtbaar wordt tegen het licht van zo’n fel stralende, in alle opzichten superieure bestuursvoorzitter. Voor zo’n man word je dan vanzelf een beetje bang, zonder dat die er verder iets aan kan doen.

En ach, wat is nou angst. Denk maar eens aan Arjen Robben die een penalty moet nemen. Dat is pas angst.

Laatste reacties

  • denker123

    Meneer Dijkhuizen staat wetenschapplijk op eenzame hoogte,waarom onderzoekt hij dan niet de gevolgen van tarwegistconsentraat op de smaak van melk en zuivelprodukten.Dit wordt al een half jaar alsmaar uitgestelt door de t.g.c.verkopers.Of is de ethanolsector heilig en is er al veel subsidie geld ingestopt door de overheid dat dit niet onderzocht mag worden??Waarom verbiedt D.O.C.zijn leveranciers dan t.g.c. te gebruiken? Als de zuivelprodukten er slechter van worden zal het nog veel meer kosten.Dus Wageningen onmiddelijk aan de slag,al is deze angstcultuur geen goede onderzoekssfeer om het goed uit te zoeken.In de V.S.hebben universiteiten ook al nadelen van distiller grains gevonden het zusje van t.g.c.maar dan uit mais.Ik dacht dat universiteiten hun onderzoeks resultaten uitwisselden

  • joannes

    Wanneer bestuurders hun gezag op angst en autoritair gezag baseren begint een instituut vaak te disfunctioneren. De conflicten gaan de boventoon voeren in de ¨bedrijfs¨cultuur. Bestuurders moeten met een beperkte termijn aangesteld worden om ze fris en aangesloten te houden. Conflicten kunnen zich dan niet tot blokkades ontwikkelen.

  • denker123

    Zijn de onderzoeksresultaten van de laatste jaren wel betrouwbaar,als angst en autoritair gezag de boventoon hebben?? Zoals met het Nederlands voetbalelftal ,als voetballer A ,voetballer B niet meer ziet staan is het resultaat nul.

Of registreer je om te kunnen reageren.