Redactieblog

1 reactie

Actie helpt wel

De Nederlandse Vakbond Varkenshouders heeft actie gevoerd voor betere prijzen. Tegen de Supermarkten. Die zijn boos.

Ze noemden de actie onfatsoenlijk. Ze verwijzen naar de slachterijen. Die zou de problemen van de varkenshouders moeten oplossen. Niet de supermarkten.

Dat was een paar weken geleden. Dat geluid veranderde al snel. Niet lang na de actie lieten de supermarkten weten dat ze de plofkip uitbannen. In 2020 moeten alle kippen diervriendelijk worden gemest. Anders worden ze niet meer verkocht in de Nederlandse supermarkten. Dat betekende voor de boer dat hij òf voor export òf diervriendelijk moest mesten. Dat laatste kan, want de supermarkten hebben beloofd dat voor de nieuwe eisen, verbonden aan het diervriendelijke mesten, wordt betaald.

“Een geweldig winstpunt”, jubelt Annechien ten Have van de LTO. “De supermarkten willen meer betalen voor diervriendelijk vlees. Dat is een grote overwinning.”

Ze heeft gelijk. Het is een overwinning. Maar wie heeft die veroorzaakt? De overlegstructuur van de LTO of de acties van de NVV? Ik neig er naar te denken dat de acties meer effect hebben gehad.

Hoe is het anders te rijmen dat de supermakt-bobo’s zo snel een grote ommezwaai maakten? De ene keer roepen dat de acties onfatsoenlijk zijn en dat varkenshouders bij de slachterijen moeten zijn en vlak daarna zeggen dat ze de plofkippen uitbannen en daarvoor willen betalen.

Hoe dan ook, er komt meer geld voor de boer die diervriendelijk produceert en dat is een winstpunt.

En daar hebben de acties duidelijk aan meegewerkt.

Eén reactie

  • joannes

    Het zou ook kunnen dat de supermarkten nog beter naar hun klanten luisteren en die roepen diervriendelijk. Zij lopen in Nederland eigenlijk achter op de US. Daar is Whole Foods een succesvolle voorloper in deze beweging. Deze keten is nu de leider in de competitie met transparantie, organisch en vooral lokaal: <>

Of registreer je om te kunnen reageren.