Redactieblog

3460 x bekeken 4 reacties

Zorgen over DOC

Hebt u het interview met directeur Jannes Oosterveld van DOC in Boerderij Vandaag gelezen? De schrik sloeg mij om het hart.

De kop was veelbelovend: DOC Kaas timmert ook zelfstandig flink aan de weg. “Krachtige taal”, dacht ik en daar houd ik van. Misschien daarom ook wel de teleurstelling over de rest van het interview. Daar zat geen sprankje kracht in.

Over de melkprijs van dit jaar durft Oosterveld niets te zeggen. Alleen dat hij niet pessimistisch is.

Dan de toekomst.

Er wordt geïnvesteerd in de nieuwe fabriek op het Zuivelpark omdat het oude bedrijf in Hoogeveen in 2015 moet worden gesloten. Bovendien wordt extra geïnvesteerd omdat de leden na de opheffing van de melkquotering meer melk zullen leveren. Nog meer kaas dus.

Dat wordt op dezelfde manier afgezet als nu. Bulkkaas. Via verbonden bedrijven als Cheese-partners en de pas overgenomen Kraats Kaas. Meer van hetzelfde en geen merken. Hierover zegt Oosterveld gelaten: “Het aandeel van merkkazen op de totale productie in Nederland is gering."

Dat zal zo zijn, maar het uitstekend draaiende Cono vaart er wel bij.

Problemen ziet Oosterveld ook. Als hij wil profiteren van de nieuwe oorsprongbenaming BGA zal hij de melk van Nederlandse en Duitse leveranciers moeten scheiden. Hoe, dat vertelt hij niet. Net zo min als hij weet hoe het komt met de weidegang. Er is nog geen premie en hij weet nog niet hoe hij er mee om moet gaan.

Kortom een bloedeloos verhaal van een directeur die terloops ook nog zegt dat op den duur een strategische fusie nodig is met een ander bedrijf. Allemaal plannen voor investeringen dus, meer van hetzelfde en geen duidelijke visie op de toekomst.

Ik heb medelijden met het bestuur van DOC die met deze leiding de toekomst moet veroveren. En met de boeren die aan DOC leveren natuurlijk. Ze zijn nog steeds 8 cent per kilo melk achterop.

Laatste reacties

 • koestal

  ze gaan nog uitbreiden,krijgen er steeds ook nog leveranciers bij,wat is het probleem? De Russen vragen nog steeds kaas

 • jan1966

  Die Oosterveld das tenminste een nuchtere vent, loopt niet achter elke hype aan. Als 5% van de Nederlanders (partij v.d. dieren en groen links stemmers) schreeuwen dat de koeien buiten moeten lopen dan hoef je daar nog geen beleid op te maken. Laat ze maar biologisch kopen, maar daar zit hem de moeilijkheid, de dierenknuffelaars wilen de gangbare zuivel de biologische eisen opleggen, voor een dubbeltje op de eerste rang zitten heet zoiets

 • j.verstraten1

  ik voorspel ook DOC ontkomt niet aan weidepremie. Daar ben ik heel nuchter in.

 • Rip

  DOC heeft zich lelijk in de nesten gewerkt. Een nostalgisch bedrijf. Alleen bulkkaas en dan steeds meer. Andere kaasfabrieken hebben merken en Friesland Campina verdient de plus in het buitenland. Verder geen weidepremie en straks de koeien van de grote leden allemaal op stal. Er is maar één koers: riching fusie met een grote buitenlandse partner. En die heeft waarschijnlijk geen hoge melkprijs.

Of registreer je om te kunnen reageren.