Commentaar

2 reacties

Verbleekt imago

Ronduit teleurgesteld was hij, Henk Bleker, dat hij bij de verkiezing om het lijsttrekkerschap 'slechts' vierde werd met maar 7,3 procent van de stemmen. De ijdele staatssecretaris huldigt geen olympische waarden, hij deed mee om te winnen.

Hij dichtte zich ook kansen toe. Hij is populair op het platteland, waar een belangrijk deel van de CDA-achterban zit. Met 'spindoctor' Jack de Vries bedacht hij de slogan 'Eerlijk. Helder. Henk', geleend van 's lands grootste bierbrouwer.

Het pakte anders uit. Na het telefoontje van partijvoorzitter Ruth Peetoom had hij een ommetje op de boerderij nodig om de teleurstelling een plek te geven. Het chagrijn kreeg hij er niet mee van het gezicht. Bleker wil nu helemaal niet meer op de CDA-lijst. Hij neemt niet plaats in de Tweede Kamerbankjes.

De rol voor de nuchtere Groninger in Den Haag lijkt uitgespeeld. Of toch niet. "Vlak mij niet uit", beet hij presentatrice Astrid Joosten deze week toe bij de uitreiking van Agrarisch Ondernemer van het jaar 2012. Zonder dit overigens toe te lichten. Bleker ziet voor zichzelf nog wel een post in een toekomstig kabinet. De vraag is of dit reëel is. De soms onberekenbare politicus heeft vijanden gemaakt, die de invloedrijke Herman Wijffels misschien nog wel het beste verwoordde: 'Blekers toekomst ligt bij zijn pony's'.

Bleker is nog steeds staatssecretaris voor landbouw, misschien nog wel tot kerst. Hij gaat daar weer met verve voor, belooft hij. De vraag is of hij zich kan opladen. Dinsdag kreeg de ambitieuze politicus een nieuwe klap te verwerken. Zijn plan voor gedeelde ontpoldering van Hedwige sneuvelde in de Kamer. Andere dossiers als natuur en megastallen krijgen waarschijnlijk het stempel Controversieel. Ligt er nog wel een dossier waar hij zich mee kan profileren?

Te hopen voor de landbouw is dat Bleker zijn nuchterheid hervindt. In Brussel wordt druk onderhandeld over de hervorming van het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid. Nederland heeft daar een sterke en gemotiveerd onderhandelaar nodig.

Laatste reacties

  • jan1966

    Bedankt Henk, jij was waarschijnlijk de laatste CDA'er die in de gaten had dat er ook nog mensen op het platteland wonen. Je voorgangers dachten alleen maar dat daar prachtige natuurgebieden en in hun ogen stinkende en vervuilende landbouw aanwezig was.

  • gerjan slingenbergh

    Hij kan altijd nog voorzitter van de LTO worden.

Of registreer je om te kunnen reageren.