Commentaar

1346 x bekeken 10 reacties

Taks van willekeur

Enkele politieke partijen willen extra btw op vlees. De reden er voor is twijfelachtig.

Het scheelde maar weinig, of de ‘Kunduz’-coalitie had het btw-tarief op vlees verhoogd van

6 naar 19 procent. Dat laat LTO-voorzitter Albert Jan Maat weten aan Boerderij. Maar

kennelijk kon de gelegenheidscoalitie genoeg geld elders bij elkaar sprokkelen om het begrotingstekort onder de norm van 3 procent in 2013 te krijgen.

Hiermee is de ‘vleestaks’ echter niet van tafel. Op weg naar de verkiezingen is dit niet alleen een heet onderwerp; het is in deze financiële crisis bovendien zeer verleidelijk. De 12 procent btw-verhoging op vlees zou de staatskas liefst €700 miljoen opleveren. Kortom, het

is niet ondenkbaar dat na de komende kabinetsformatie de vleestaks alsnog werkelijkheid wordt.

Er zijn goede argumenten tegen staatsbemoeienis met voedselconsumptie, zolang het niet de voedselveiligheid betreft. Wat de burger eet, bepaalt hij zelf zolang hij anderen daarmee niet direct benadeelt. En dat doet hij niet door vlees te eten.

De stelling dat vleeseiwitproductie veel inefficiënter is dan die van plantaardig eiwit, blijkt voor kip en voor varkensvlees al nauwelijks meer overeind te houden. De productie daarvan gaat door moderne landbouwtechnieken steeds efficiënter. Juiste deze goedkopere

vleessoorten worden het meest gegeten.

Verder is nog de vraag of de vleesconsumptie hiermee echt daalt. Wellicht gaan ‘Henk en Ingrid ’ op zoek naar nog goedkoper, dus vooral vetter en ongezonder, vlees. Verder zullen supermarkten langs allerlei kanalen proberen om vlees nog goedkoper in te kopen; zoals uit

landen waar ze het niet zo nauw nemen met dier- en milieuvriendelijke vleesproductie. Dat zal toch ook de Partij voor de Dieren ongewenst vinden. Hoezo impuls voor een beter milieu? Zo veel is zeker: Nederlandse veehouders zullen er niet beter van worden. En als de

zuivel ook wordt meegenomen – goed voor nog eens €300 miljoen aan vettaks – wordt de Nederlandse veehouder gebruikt als de melkkoe voor de staatskas.

Laatste reacties

 • poldes

  Hier ligt werk voor de belangenbehartiger/bond/organisatie/vereniging van de Nederlandse veehouder.
  schouders eronder en zorgen dat de primaire sector dit kan doorberekenen.

 • politiek

  Geen goede argumenten voor staatsbemoeienis met voedselconsumptie, zolang het niet de voedselveiligeid betreft.?? Juist vanwege die voedselveiligeid wordt niet allles bekendgemaakt door de Staat . Het economisch of financieel belang voor de Nederlandse Staat is te belangrijk. De Euro,s zijn nog dominerend boven voedselveiligeid. Wat de burger eet bepaalt hij zelf zolang hij anderen daarmee niet direct benadeelt.?? en dat doet hij niet door vlees te eten.?? Maak dan als overheid gewoon alles bekend wat voedselveiligheid betreft en geef niet als excuus dat het financieel belang van de Staat dominant is. Het heffen van een taks op vlees kan ik goed begrijpen en zo willekeurg is die niet.

 • Mels

  POLITIEK,Beter lezen wat er staat en niet willen lezen wat er niet staat.

 • agratax1

  De vlees belasting zal samen met nog veel andere leuke ideeën in Den Haag leiden tot een 'gedwongen' afname van vlees en zuivelconsumptie en zeker als het gaat over 'dure' Nederlandse producten. Vooral vleesconsumptie is gekoppeld aan het besteedbaar inkomen van de burger. Laat dit door belasting maatregelen en het wegvloeien van arbeid naar 'goedkoopte' landen dalen tot onder het welvaartsniveau en de vlees consumptie stort in. We zijn immers allemaal eens met het feit dat als er mee verdiend wordt er meer vlees op tafel komt. De taks zal dan ook niet werken als we die via de inflatie correctie in de lonen compenseren. Het is dan ook niets anders dan een ordinaire belasting verhoging en een manier om het de Nederlandse boeren onmogelijk te maken nog betaalbaar vlees op te tafel te krijgen. Exporterende landen zullen nl. alles doen om deze 16 % belasting op de één of andere wijze te compenseren, hun boeren mogen niet de dupe worden van de Nederlandse vleestaks, nee ze moeten er linksom of rechtsom beter worden.

 • politiek

  MELS , mijn inziens wordt er met het heffen van de taks op vlees wel een relatie gemaakt met voedselveiligheid. Over voedselveiligheid vlees wordt ook over geschreven in het artikel, de relatie taks en voedselveiligeid herhaal ik dus. Ik vraag me inderdaad af wie het niet wil lezen deze relatie.

 • W Geverink

  Wat heeft vleestax met voedselveiligheid te maken. Wordt vlees veiliger als er meer belasting op zit?

 • politiek

  De Vleestaks gaat er mijn inziens wel degelijk voor zorgen dat het vlees veiliger wordt. Stel je een vraag aan 2-de kamereden CDA over voedselveiligheid ( zoals hormonen in vlees ) dan krijg je nog niet eens een antwoord terug. Stel je diezelfde vraag vervolgens aan andere politieke parijen zoals PvdD en Groenlinks dan wordt je zeer correct geholpen en te woord gestaan. Sterke drank met alcohol, rookwaar met nicotine en vlees met hormonen. Ik zie relatie weldegelijk. Het gevolg van die taks zal zijn alcoholvrij , nicotinevrij en hormoonvrij. Als Bleker en of Koopmans van CDA , niet weten welke vragen voedselveiligheid dan behoeven ze echt niet zo lang terug te kijken bij inkomende post.
  Dus W. Geverink die inkomende taks van het vlees naar de Staatskas kan keurig gebruikt worden voor volksgezondheid die ook onbetaalbaar begint te worden zoals u weet. Kosten gezonheid heeft ook een te grote negatieve belasting op de Staatsbegroting en we zullen de zaak financieel toch sluitend moeten houden.

 • W Geverink

  En van de door belasting dure benzine is het autorijden ook veiliger geworden...

 • W Geverink

  Zal ik je vertellen wat er met de vleestax gaat gebeuren? Heel simpel. Daarvan wordt de burocratie betaald die de keurmeesters van het vwa op de werkvloer wegbezuinigd en daarna de slager zijn eigen vlees laat keuren...

 • W Geverink

  Zal ik je vertellen wat er met de vleestax gaat gebeuren? Heel simpel. Daarvan wordt de burocratie betaald die de keurmeesters van het vwa op de werkvloer wegbezuinigd en daarna de slager zijn eigen vlees laat keuren...

Laad alle reacties (6)

Of registreer je om te kunnen reageren.