Redactieblog

1 reactie

Succes

Wanneer heb je succes als boer? En wat is succes eigenlijk? Is dat wanneer het bedrijf ieder jaar groeit. Groot, groter, grootst?

Of ben je succesvol als je het bedrijf door kunt geven aan de volgende generatie? Kun je wel succesvol zijn als je rustig afbouwt en ’uitboert’ en er geen bedrijfsopvolger klaar staat? Is succes af te meten aan het geld dat verdiend wordt?
Succes komt van het Latijnse woord succedere. Succedere heeft als hoofdbetekenis: opvolgen. Oorspronkelijk betekent ’succes’ zoiets als ’opvolging’. Zo bezien is de boer die een opvolger heeft dus succesvol in de letterlijke betekenis van het woord. Ben je dan mislukt als je geen opvolger hebt. Nee, dat denk ik niet. Natuurlijk is het mooi als je je bedrijf door kunt geven, zeker als het bedrijf al generaties in de familie zit. Maar dat wil niet zeggen dat je mislukt bent als er geen bedrijfsopvolger is die het stokje overneemt.
De meerderheid van de agrarische ondernemers heeft zelfs geen bedrijfsopvolger en zal uiteindelijk de onderneming staken. Sommigen zeggen zelfs dat ze blij zijn dat er geen kind is dat het bedrijf over wil nemen. Dat maakt alles een stuk gemakkelijker. Alle kinderen kunnen dan gelijk behandeld worden. Niet al het vermogen hoeft meer naar de bedrijfsopvolger doorgeschoven te worden. Het bedrijf kan verkocht worden en met de financiële middelen die daarbij vrijkomen, kun je leuke dingen doen.
Om succes te hebben als ondernemer moet er geld verdiend worden. Er moet brood op de plank komen. Geld is dus noodzakelijk, maar om succesvol te zijn is meer nodig. Ook de groei van het bedrijf alleen is geen graadmeter voor succes. Groter is niet altijd beter en veel ondernemers voelen zich beter bij een kleiner, overzichtelijker bedrijf. Gevoel, daar draait het volgens mij om. Er is geen algemene regel te geven wanneer je succesvol bent of niet. Succes is heel persoonlijk. Wat de een succes noemt en prettig vindt, vindt de ander verschrikkelijk. Het heeft zeker niet alleen te maken met het hebben van een bedrijfsopvolger. Al denk ik wel dat bijna iedere boer dit diep in zijn hart graag wil.

Eén reactie

  • Haye23

    Boer zo, dat je je er heerlijk bij voelt en trots bent wat je nu hebt gepresenteerd.

Of registreer je om te kunnen reageren.