Commentaar

1808 x bekeken 6 reacties

Slachtofferrol werkt niet

Vorige winter blokkeerden varkenshouders van de NVV de ingang van slachterijen. Nu is er een spandoekactie met als mikpunt de grote supermarktketens. Beide keren met hetzelfde doel: mensen bewust maken van de netelige positie van de veehouder.

Bij dit soort actiemiddelen zijn allerlei vraagtekens te zetten. Als eerste de woordkeuze op de spandoeken. ‘Wurgt C1000 / Albert Heijn / …  voedselproducent??’. Dat is niet erg fijngevoelig, en zal het publiek eerder afstoten dan sympathie opwekken. Te meer daar datzelfde publiek de varkenshouder niet als aaibaar klein scharrelboertje op het netvlies heeft, maar als grote, intensieve veehouder die de supermarkt voorziet van kiloknallers.

Ook inhoudelijk wringt het. Een eerlijke prijs is de inzet, maar wat is ‘eerlijk’? Stel dat de markt de kostprijs betaalt met een kleine plus voor de boer. Zou die het daarbij laten? Nee, die zou als goed ondernemer kiezen voor winstmaximalisatie en meer produceren. Gevolg: ofwel overproductie, ofwel prijsdaling.

Begrijpelijk zijn de acties wel. Er lijkt geen ontkomen aan de tredmolen van steeds krappere marges. Mooie vergezichten genoeg, maar voor individuele ondernemers is het een hard gelag als kosten stijgen en prijzen dalen. Punt is dat er te veel van hetzelfde is en dat er genoeg producenten zijn die voor lage prijzen willen leveren. Maar het beeld van de boer als slachtoffer en de supermarkt als boeman is te gemakkelijk.

Laatste reacties

 • agratax2

  Ik betwijfel je opmerking 'Er zijn genoeg producenten die voor lage prijzen WILLEN leveren'. Ik denk eerder dat ze moeten leveren en hopen dat zij de prijzenslag overleven. Mijn gedachten gaan meer in de richting van 'Nederland levert zich over aan buitenlandse producenten waar het gaat over voedsel'. Deze tactiek zal op termijn kunnen leiden tot Russische omstandigheden nl. eigen productie om zeep gebracht en stijgende te korten op de handelsbalans. We moeten eens stoppen met denken in hokjes, het gaat over het grote geheel. Las ik gisteren niet dat we onze kennis moeten exporteren naar o.a. Brazilië en China? Zijn of worden dit niet onze grootste concurrenten op termijn. Bij mij kwam het gezegde boven; 'De leerling is beter dan de meester'. We hebben China kleding leren produceren en is deze productie nu niet uit Europa verdwenen? Gaan de Philips producten niet dezelfde weg? Laen we nu de voedselproductie nog overhevelen. Wat is er dan over om onze economie mee in de benen te houden??

 • Lin

  Als varkenshouders een eerlijke prijs krijgen voor langere tijd, dan hoeven ze niet te groeien. De kostprijs hoeft niet omlaag als deze gewoon betaald wordt. Dat is echter al jaren niet het geval, in tegendeel de kostprijs stijgt alleen maar door alle regelgeving.
  De groei is mogelijk gemaakt door automatisering en daar is niks verkeerds aan. Daar doen alle bedrijven aan mee. Dat betekend dat consumenten nu niet de hoofdprijs hoeven te betalen.
  Wij hoeven niet groter te groeien, wij hoeven geen personeel, maar we willen wel een boterham verdienen en dat is bijna onmogelijk.
  Nogmaals.. jammer dat zo´n goed, welzijns- en milieuvriendelijk wat NL vraagt niet betaald wordt.

 • W Geverink

  Niet wakker van liggen Han. Johan heeft gelijk dat nederlandse boeren uit gaan breiden als er gegarandeerd marge is. Ondanks dat de kostprijs bij de hoogsten in de wereld hoord en er GEEN gegarrandeerde marge is,schieten in Nederland de meest adembenemend luxe varkens, koeien en kippenpaleizen als paddestoelen uit de grond. Het is onmogelijk om daar medelijden mee te hebben.

 • varkenshouder1

  De NL varkenshouderij moet stoppen met voorop lopen en gaan leveren volgen wereldnorm als de retail aangeeft de wereldmarktprijs te betalen. Varkens terug naar minder dan 0.7 m2 en zeugen terug in de box. Luchtwassers van het dak af en volop schroten in het voer. Dat is de enigste redding voor varkenshouders in Europa. We lopen momenteel dezelfde val in als wat de Engelse collega`s de afgelopen 20 jaar gedaan hebben !!!

 • Mels

  Johan heeft helemaal gelijk waar hij zegt dat een goed ondernemer voor maximalisatie gaat en dus meer gaat produceren,de varkens en kippen en niet te vergeten de koeien worden nergens beter verzorgt dan in NL dat altijd voorop loopt in het toepassen van Europese regelgeving die andere landen deels aan hun laars lappen en toch zijn er nergens zoveel goed gerunde bedrijven als in nederlan waar meestal ook nog wat verdiend wordt.Nu doet zich de situatie voor dat er niets verdiend wordt omdat de markt niet meer betaald dan het huidige nivo en wie heef thet gevreten?de afnemer,nee heren en dames varkenshouders jullie zijn zelf doorgegaan met groeien waar er al aan zat te komen dat het ergens anders goedkoper zou kunnen.Of die beesten nou 300km links of rechts van de slachterij vandaan komen maakt niks uit maar wel in kostprijs.

 • politiek

  @ Mels , Nederland heeft al meerdere keren een waarschuwing gehad omdat men zich niet houdt aan wetgeving Europese Gemeenschap wat betreft voedselveiligheid. Onduidelijk is waar je de informatie vandaan haalt dat Nederland voorop loopt.

Laad alle reacties (2)

Of registreer je om te kunnen reageren.