Redactieblog

3 reacties

Reality

Ik kijk niet vaak televisie en al helemaal niet naar reality shows, zoals Boer zoekt Vrouw. Wat bezielt mensen om zich zo in het openbaar te kijk te zetten? En wat bezielt mensen die dat willen zien?

Maar nu heb ik een beetje spijt dat ik zondag niet gekeken heb, want er was ook een homoboer, boer Willem, die een man zocht. En dan komt er weer een staaltje van het organisatievermogen in de Nederlandse landbouw naar voren: er blijkt al twintig jaar een vereniging te zijn van homoboeren: Gayfarmer.
In geen enkele andere bedrijfstak ziet men dat het beroep in organisatorische vorm aan de hobby wordt gekoppeld. Ik heb tenminste nog nooit gehoord van een Vereniging van Sadomasochistische Postbodes of een Club van Pedofiele Bankdirecteuren. Daarom is dat tv-programma er. Een uitzending van Administratief Medewerker zoekt Vrouw of Bibliothecaresse zoekt Man zou weinig belangstelling trekken. In de landbouw ligt dat anders. Het is dan ook helemaal niet uit te sluiten dat er een vereniging van Polygame Spruitjestelers is, een Netwerk voor Fetisjistische Kalverhouders, of een Swingers Club voor Rozenkwekers.
Er schijnt zelfs een vereniging te zijn voor Boeren die van Dieren Houden. Het gaat hier om een kleine minderheid onder de boeren, die gebukt gaan onder een steeds groter wordend taboe. Toevallig ken ik de woordvoerder, die om begrijpelijke redenen anoniem wenst te blijven. "Vroeger hielden alle boeren van dieren, maar nu zijn we nog maar met weinigen. Het is steeds moeilijker om bestuursleden te krijgen. Wij kunnen er in eigen kring niet openlijk over praten waar onze liefde ligt. Wij houden nu eenmaal van dieren en kunnen daar niets aan doen. Onze leden kunnen het gepraat over voerconversie, ureumgetal, megastallen, mestscheiding en verrijkte kooihuisvesting gewoon niet aanhoren. Laatst is een lid volledig ingestort toen in een studiekring het begrip "geslacht gewicht" viel. Onze vereniging biedt dan ondersteuning. Ook van LTO Nederland krijgen wij geen erkenning."
Daar zou een televisieprogramma over gemaakt moeten worden: boeren die van dieren houden. Of is dat niet reality genoeg?

Laatste reacties

  • boerke brabant

    als je niets beters weet te schrijven dan schrijf je beter niets.

  • klonimt

    wat een onzin

  • Mels

    Willem,het is nog geen komkommertijd.

Of registreer je om te kunnen reageren.