Redactieblog

1812 x bekeken

Quotum inruilen voor bungalow

Hans heeft een mooie bungalow gekocht voor weinig geld. De bewoners moesten verkopen vanwege een echtscheiding. De vraagprijs was anderhalve ton lager dan twee jaar terug en nu heeft Hans toegeslagen.

Hij staat op een mooie plek, waar wij later ook wel willen wonen.

“Elke veehouder die er over denkt binnen een paar jaar te stoppen, zou het nu moeten doen”, zegt Hanna vol overtuiging. ”Twee redenen. Het melkquotum wordt binnen twee jaar waardeloos. Als je het bedrijf nu beëindigt kun je nog een mooi bedrag krijgen voor je melkquotum. Daarmee kun je een prachtbungalow kopen. De handel in huizen ligt praktisch stil. Daar moet je van profiteren. Dat heeft onze Hans nu gedaan. Daaruit blijkt dat hij een ondernemer is”, zegt ze niet zonder trots. Maar dat mag een moeder ook wel zijn.

Toch heeft Hanna gelijk. Het is de tijd om beslissingen te nemen over de toekomst. Wie overweegt om er mee te stoppen kan dat het beste nu doen. Het mes snijdt aan twee kanten. Aan de ene kant de opbrengst van het melkquotum en aan de andere kant de lage woningprijzen.

“Reken maar dat de zestigers, die zonder na te denken doorgaan, straks van de koude kermis thuiskomen”, concludeert. Hanna. “Ze missen dan de waarde van het melkquotum, maar ook de prijs van grond kan rond 2015 best eens naar beneden duikelen. Er wordt dan veel meer gemolken en dat heeft invloed op de melkprijs. Die zal dan eerst sterk dalen, voordat de markt weer in evenwicht is. De mogelijkheden voor boeren om grond te kopen zijn dan plotseling veel kleiner. Ze moeten nu toehappen of anders zijn ze gedwongen om nog minstens een jaar of acht boer te blijven."

Zo is het. Er moet nu gekozen worden. Of stoppen, of nog jaren doorgaan. Want dat zal op eigen kracht moeten. De toeslagen uit Brussel zullen dalen, het quotum wordt waardeloos en de melkprijs gaat in 2015 fors naar beneden. Tijdelijk, maar toch.

Dat is niet erg als je nog minimaal 10 jaar wilt doorgaan. Dan komen er zeker weer goede tijden. Maar nu moet je echt kiezen: het quotum of de bungalow.

Of registreer je om te kunnen reageren.