Commentaar

216 x bekeken

Pretpakket

Het spel op de wagen is begonnen. Zestien lidstaten presenteren een alternatief voor de plannen van Dacian Ciolos (landbouw) voor hervorming van Gemeenschappelijke Landbouwbeleid (GLB). De Eurocommissaris wil het beleid vanaf 2015 vergroenen. Zijn voorstellen - 7 procent braaklegging, gewasdiversificatie en permanent grasland - zijn te rigide, vinden de landen, onder wie Nederland.

De kritiek is niet nieuw. Staatssecretaris Henk Bleker kondigde al direct na de presentatie eind vorig jaar aan niet met het pakket maatregelen te kunnen instemmen. Hij heeft in onder meer Frankrijk, Duitsland en Polen medestanders gevonden.

De lidstaten krijgen in het alternatief drie opties om te vergroenen: 10 procent van de directe betalingen besteden aan specifieke milieumaatregelen, aanscherping van de randvoorwaarden (cross compliance) of een selectie van drie vergroeningseisen maken uit een reeks van negen. De lidstaten kunnen bij dit laatste alternatief dicht bij de eigen praktijk aansluiten. In Nederland zouden hier welzijn, natuur (EHS) en biologische landbouw onder kunnen vallen.
Het alternatief is goed, en ook LTO Nederland en de Tweede Kamer zullen tevreden zijn. Er zit echter een addertje onder het gras. De mogelijkheid tot 'selectief winkelen' kan landen aanzetten om een 'pretpakket' te kiezen en dat vergroening niet beperkt blijft tot een 'groen randje'.  Een bont pallet maatregelen maakt controle ook lastiger, met als risico een toename van de bureaucratische rompslomp. Ciolos heeft eerder aangegeven juist om die reden niet al te veel van zijn plannen te willen afwijken.

De coalitie van zestien lidstaten heeft nog geen meerderheid, maar het signaal dat Ciolos moet bewegen is onmiskenbaar.

Of registreer je om te kunnen reageren.