Redactieblog

1342 x bekeken 3 reacties

Praten gemakkelijker dan doen

NVV heeft de banden doorgesneden met DGB (De Groene Belangenbehartiger). Het boterde niet meer tussen de praatclub (NVV) en de doe-mensen (DGB).

Dus werd er afscheid genomen. “Commercie en belangenbehartiging gaan niet samen,” motiveert voorzitter Wyno Zwanenburg van NVV het besluit om de aandelen DGB over te doen aan het management. 
Hij heeft gelijk. Zakendoen en roepen over hoe het zou moeten, gaan niet samen. Je ziet het bij de LTO. Deden zaken met het Hof van Saksen, vele trouwe leden volgden en zitten nu met de gebakken peren. Oftewel een fors verlies.

De praktijk wijst het verder ook uit. Coöperaties zijn commerciële organisaties, met als laatste verantwoordelijken de eigenaren, de boeren. Maar ze doen dingen, die de boeren niet begrijpen. Kijk maar naar Forfarmers. Zouden boeren ooit bedacht hebben om Hendrix te komen en nu een groot veevoerbedrijf in Engeland? Nee dus. En toch zijn de boeren verantwoordelijk. Als het mis gaat zitten ze met de brokken. Ze kunnen echter niet anders dan de schuld bij zichzelf leggen.
Daarom hebben activistische vakbonden het ook zo gemakkelijk. Voorzitter Sieta van Keimpema van de DDB (Dutch Dairymen Board) kan rustig roepen dat er van alles mis is met FrieslandCampina. Haar leden geloven haar, maar er verandert geen spat. Albert Jan Maat van LTO kan zeggen dat hij weidegang belangrijk vindt. Hij krijgt er geen koe de wei mee in.

FrieslandCampina kan dat wel door maatregelen. Via de melkprijs lopen er straks zeker meer koeien in de wei. Kijk maar naar Cono, straks een weidegang-premie van 1 cent. Daar blijft 95 procent van de koeien wel in de wei. Die wint met weidegang de kaasstrijd.
Het zijn twee verschillende werelden, de praters en de doeners. Als ze zich niet te veel met elkaar bemoeien zijn ze beide gelukkig. De vraag is echter dat ze op deze wijze wel het maximale voor ons bereiken. En daar zet ik mijn vraagtekens bij.

Wyno Zwanenburg was pas echt geslaagd als hij zowel de NVV als dochter DGB tot bloei had gebracht. Nu koos hij voor gemakkelijke weg om te kunnen blijven roepen.

Laatste reacties

  • politiek

    Ik denk dat u dat correct zie. De boeren zijn verslagen door de eigen bestuurders. Vergeet niet dat die bestuurders tegenwoordig een goede vergoeding krijgen van de cooperaties en vakbonden. Meestal zijn ze niet gekozen maar geschoven omdat ze moeten denken volgens het manegementteam of de directie van de cooperatie. Komen er kritische vragen dan wordt het kwalijk genomen en niet aansluitend op het agendaonderwerp is zo ogeveer een standaard antwoord wat de voorzitter geleerd is te zeggen door de cursus besturen , die men ook met een riante vergoeding heeft kunnen volgen. De NVV is uitgebloeid en loopt inmiddels ook aan het handje van de (z)lto. Wat ze bereiken voor de leden , inderdaad , ik zou het ook echt niet weten.

  • agratax1

    De wal zal het schip keren. Wat dan onderweg van de kar is gevallen zullen we nooit weten. Ik wet wel dat onze enige aardappelzetmeel producerende coöperatie in de afgelopen decennia zich de nodige builen heeft gevallen met overbodige buitenlandse investeringen. In Frankrijk in 6 mnd tijd een verlies van fl 6.000.000 door een miskoop en onlangs een Euro 60.000.000 in 2 jaar in China laten liggen en nu weer thuis met meer succes dan tijdens alle uitstapjes. Ook hier gingen tijdens de vergadering waar de uitstapjes werden besproken de handen op elkaar net als bij ForFarmers en FC. Toen de leden de rekening gepresenteerd kregen was het gejuich snel verstomt. voor mij heeft dit aangetoond dat een boerenclub geen multinational moet willen zijn, hij is voor de leden en die mogen eventueel over de grens wonen, maar niet in verweggistan waar we geen van allen de mentaliteit en de politiek begrijpen. Veel te link en te ver weg om de vinger goed aan de pols te houden. Ik zou zeggen iedere directeur die deze avonturen aan wil gaan, neemt een baan bij een multinational waar de aandeelhouders geen grondstoffen leverancier zijn en niet afhankelijk zijn van deze grondstoffen.

  • Rip

    Je moet zaken nooit vermengen. Vakbonden zijn er om te protesteren en niet om verantwoordelijkheid te dragen. Dat kunnen ze ook niet. Het zijn stuurlui die aan de wal staan en daar moeten ze ook blijven.

Of registreer je om te kunnen reageren.