Redactieblog

10 reacties

Pacht is een onding

’Iedereen is ontevreden. Zowel de pachter als de verpachter. En beiden hebben gelijk”, vindt Hanna.

Ik knik instemmend. Wij hebben verreweg het meeste eigen grond, maar we pachten ook nog een paar percelen. Daarvan gaat de pacht per 1 juli weer omhoog. Met gemiddeld 8 procent.
”Daar word je toch niet goed van”, protesteert Hanna. ”De melkprijzen dalen en de pachtprijzen gaan omhoog. Volgens een systeem dat door verpachters en verpachters werd bedacht. Allemaal tevreden, zou je denken. Vergeet het maar.” Het systeem werkt niet. Onze verpachter klaagt nog steeds. Hij vindt dat hij te weinig rendement krijgt op zijn eigen vermogen. De waarde van grond is de laatste jaren sterk gestegen en als hij dat rekent, heeft hij een rendement van nul. De inflatie meegerekend dan.
Als pachter ben ik ook ontevreden. Met ons eigen land hebben wij door de jaren heen een mooi vermogen opgebouwd. De rente was laag en we hebben een buffer in ons bedrijf, waarop we geld kunnen lenen om weer nieuwe grond te kopen. Zo hebben we een bedrijf gekregen dat financieel puur gezond is en een stootje kan hebben.
”Daar heeft de pachtgrond niet aan bij gedragen”, corrigeert Hanna. ”Ik moet er niet aan denken dat wij een pachtbedrijf zouden hebben. Anders geen eigen vermogen dan het vee en de werktuigen en mogelijk een stal, gebouwd op de grond van de verpachter. Ook weinig waard in deze tijd.”
Daarom ben ik ervan overtuigd dat de boer van de toekomst de grond in eigen bezit moet hebben. Jonge boeren moeten daar al mee beginnen. Regelmatig grond bijkopen. Als je tussen de dertig en veertig jaar boer bent, kun zo een mooie lap grond in eigendom krijgen. Dat versterkt de positie van de boer enorm.
Hanna sluit af met te zeggen: ”Pacht is een onding. Alle berekeningen van boekhoudbureaus ten spijt denk ik dat boeren met eigen grond op de eindstreep veel meer overhouden dan pachters. De praktijk bewijst het. Pachters stoppen in armoede, boeren met eigen grond kunnen een mooie bungalow kopen. Daarom blijft de grond ook duur.”

Laatste reacties

 • Haye23

  het is maar in welke richting de wind waait!!

 • Mels

  Vergaderboer heeft wel gelijk,hij vergeet alleen een ding,wie met weinig begint heeft nooit de financiele armslag om laten we zeggen even de buurman van 25ha er bij te kopen,je hebt dan al genoeg aan de financiering van de gebouwen,als je via pacht toch kunt uitbreiden is dat natuurlijk wel mooi en kan het wel zo zijn dat je in de loop der jaren wat ruimte weet te winnen om wel te kopen,mij is het om het even,die bungalow komt er toch wel.

 • Rip

  Ik denk niet dat die bungalow er toch wel komt. Pachtboeren hebben gewoon te weinig bezit om er één te kopen. Daarom regelmatig grond kopen. Dat is de beste pensioenvoorziening. Beter dan het Hof van Saksen.

 • agratax1

  Rip. Ik zeg niet dat je ongelijk hebt. Maar een pachtboer zou net als ieder ander in Nederland een huis moeten kunnen kopen en een pensioen moeten hebben na zijn 65. nu is er voor een boer na zijn 65 alleen een AOW en stakingswinst. Voor pensioen sparen is doorgaans geen geld, dus zit de landbouw verkeerd in elkaar. Land kopen zo jij voorstelt is een mogelijkheid maar dat kan alleen als de (pacht) boerderij voldoende opbrengt om uit besparingen deze aankoop te kunnen besparen. Want overwaarde om en hypotheek te dekken is er neit bij een pachtboer.

 • Mels

  Denk dat ik de twee aankomende akkerbouwers maar een poot uitdraai,die bungalow komt er,linksom of rechtsom.Die zijn dan het kind van de rekening,hoewel het voor hun dan eenvoudig mogelijk is om de pacht voort te zetten,komen hun in hetzelfde schuitje.

 • Rip

  Als je als pachter zo weinig verdient dat je geen pensioenvoorziening kunt betalen doe je het niet goed. Iedereen in loondienst bouwt pensioen op. Dat moet een kleine zelfstandige als een boer ook doen. Anders kan hij beter ook in loondienst gaan. Overigens blijf ik van mening dat regelmatig grond aankopen de beste pensioenvoorziening is.

 • agratax1

  Rip. In veel gevallen wordt door een boer eenvoudig te weinig verdiend om een pensioen op te bouwen buiten het bedrijf. Jij weet kennelijk niet wat de kosten zijn voor een goede zekere pensioen verzekering. Veel mensen in loondienst denken dat ze voor hun inleg en dat van de baas (zijn del is ook redelijk groot) en riant pensioen tegemoet kunnen zien, helaas als de politieke niet snel met een antwoord komt op de financiële uitdaging, is ook het pensioen van de gemiddelde arbeider en ambtenaar niet wat hij verwachte. Zit het pensioen geld in leegstaande kantoren, dan is het papieren vermogen aanwezig, maar de winst (rente) komt niet. Hoe wil de goed gelovige pesionado nu zijn maandelijkse kapitaaltje vangen?

 • poldes

  De nederlandse boer heeft al minder eigen grond in eigen bezit als 15 jaren geleden.
  Of dit een slimme of verplichte keuze is weet ik niet.
  Maar uit de statistieken is dit recntelijk toch gebleken.

 • agratax1

  Poldes ik weet dat er grote boeren zijn, die via verkoop met erfpacht clausule hun bedrijven hebben vergroot of en andere tak (bio energie) hebben opgezet. Voor mij betekent dit dat aanschaf grond of opstarten bio energie zonder dit extra kapitaal niet mogelijk is en dus op termijn door de banken niet als lucratief wordt bestempeld. De kans dan ook levens groot aanwezig dat hier sprake is van kapitaalsvernietiging op termijn.

 • Haye23

  Grond pachten en grond kopen gaat heel goed samen want uitbreiding gaat sneller

Laad alle reacties (6)

Of registreer je om te kunnen reageren.