Commentaar

Niet praten, maar vernieuwen

Varkensvoorlieden reageren elke keer op weinig productieve manier op prijsdalingen.

Supermarkten mogen hun concurrentiestrijd niet langer uitspelen over de rug van de varkenshouder, zegt Annechien ten Have, voorzitter van LTO Varkenshouderij. Ze reageert op de jongste dalingen van de varkensprijzen. Ze wil met slachterijen en retail in gesprek over een eerlijker beloning. In Duitsland klinkt dezelfde hartenkreet. De prijsdalingen heten ongepast te zijn, nu de kosten juist oplopen. Slachterijen en supermarkten, klinkt het, zouden eerder meer dan minder moeten betalen.
Wat de voorlieden feitelijk zeggen is dat slachters en supermarkten meer zouden moeten betalen dan waarvoor de boeren bereid zijn hun varkens weg te doen. Dat klinkt niet sterk. Het is daarom niet reëel te veronderstellen dat dit gebeurt. Als er al een gesprek tussen boeren en afnemers komt, levert dat niets op.
In een goed opgezette − en oprecht beleden − geleide economie krijgt iedereen een fair share. Maar in de varkensketen is geen sprake van centrale sturing. Aan de orde is de tragiek van een grondstofmarkt met veel kleine aanbieders en bijbehorend prijsnemerschap. Bij een groot aanbod pakt dat beroerd uit.
Het wekt verbazing dat de varkensvoorlieden iedere keer met dezelfde doorzichtige, weinig productieve retoriek reageren. In ieder geval hebben we ze nog niet horen pleiten voor de oprichting van integraties om tenminste samenwerkingspartner van de slachterijen te worden. Terwijl dat wel de weg is die commissie-Van Doorn aanbeveelt, of je dat nu integratie of vergaande samenwerking wilt noemen.
Een manier om de situatie enigszins draaglijk te houden is het ontwikkelen, produceren en vermarkten van een onderscheidend varken. Met niet-castreren en met het zogeheten sterren-vlees zijn op dat zeer glibberige pad de eerste voorzichtige stapjes gezet. Samen met kostprijsleiderschap kan het produceren van dit ‘plusvlees’ varkenshouders op termijn misschien wél soelaas bieden.

Of registreer je om te kunnen reageren.