Commentaar

773 x bekeken 5 reacties

Natuur inzet verkiezingen

Wie dacht dat-ie van het gedoe over natuurbeleid af was, heeft het mis.

Met het tienpuntenplan voor nieuw natuurbeleid dat veertig natuurbeschermingsorganisaties hebben gelanceerd, staat de natuur hoog op de agenda bij de aankomende verkiezingen. Met de opmerking dat ze ‘best wat militanter mogen worden’, heeft de SP de natuurorganisaties bovendien extra moed gegeven.

Het zat er in. Onder Henk Bleker is de reactie op een paar decennia natuurvriendelijk beleid volop ingezet, tot tevredenheid van de landbouw, maar tot afschuw van heel veel daarbuiten. De natuurorganisaties vinden dat er onder Bleker een oorlog is gestart tegen de natuur. Dat klopt niet. Die oorlog was er al. De landbouw heeft het tenminste zo ervaren. Niet zozeer omdat er zo vreselijk veel hectares aan de landbouw werden ontfutseld. Er is minstens evenveel grond bebouwd en geasfalteerd. Maar wel omdat er voortdurend onzekerheid over de toekomst is, zowel over de natuurhectares zelf, als over hun uitstralende werking naar omliggende landbouwgrond.

De natuurorganisaties tonen zich nu net zo wraakzuchtig als de landbouw onder Bleker. In het tienpuntenplan komen alle wensen terug die er eerder waren, maar onhaalbaar bleken. Van stilte en duisternis op het platteland en een complete EHS, tot kleinschalige natuur binnen de landbouw. Geen keuzes, alles én - én. Dat biedt weinig hoop op een harmonieus gesprek na de verkiezingen.

Laatste reacties

 • agratax2

  Als de politiek de natuur als punt van verkiezingen maakt, zijn we inderdaad in een bananen republiek verzeild geraakt. Ik heb het idee dat er hoe belangrijk natuur ook is, veel belangrijkere items zijn die de BV Nederland in de kiem raken. De natuur zal ons geen valuta en geen productieve arbeid opleveren, om maar niet te spreken over de werk onwilligen die de schatkist belasten. Nee laat Den Haag zich maar druk maken over natuur, terwijl onze productie en ons geld richting China verdwijnt. Wanneer worden de politieke partijen eens wakker of heeft Wientjes toch gelijk zijn de politicie incompetent om de bv Nederland te leiden in deze zware ttijden.

 • poldes

  Als het volk spreekt.
  En de regerig is vertegenwoordigd door het gekozen volk;dan kan deze misschien meer natuur aan leggen.
  Maar deze nieuwe regering is ook crises regering.(eerst inkomsten en dan uitgaven)

 • Hans Sudfryslan

  Overal moet op bezuinigd worden en de belastingen gaan verder omhoog en onder tussen bakken vol geld uitgeven aan iets waar niemand 1 woord wijzer van wordt . Als dit het beleid wordt zorg erdan voor dat alle agrariers uitgekocht worden op een fatsoenlijke manier en dan moet men niet straks gaan klagen dat de voedsel prijzen zo hoog zijn , laat staan de voedsel veiligheid.

 • minasblunders1

  Wientjes heeft inderdaad alle gelijk van de wereld!

 • J@gertje

  Laten we eerst de verkiezingen en het vormen van een nieuw kabinet maar eens afwachten.
  Hoe wil men een dergelijk tien puntenplan gestalte geven zonder geld?

  Groet,
  J@gertje

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.