Redactieblog

1195 x bekeken

Kansen met kaas

"Nu begrijp ik waarom verpakte kaas uit de supermarkt smaakt als stopverf", zegt Hanna verbaasd. "Ik lees hier dat de helft van de kaas, die je in de supermarkt koopt, uit het buitenland komt. Goedkope foliekaas, vooral uit Duitsland en Polen. De kaashandel vindt dat een ramp. Niet alleen is de kwaliteit en de smaak slecht, maar de handel kan er weinig op verdienen. Dit zegt een klagerige kaashandelaar, Bernard Veldhuyzen. Hij zal het wel vervelend vinden dat hij weinig verdient, maar erger is dat de Nederlandse consument wordt misleid".

"Hoe bedoel je?", vraag ik.

"De handel pakt de goedkope kaas uit het buitenland om en daardoor zie je niet meer waar het product vandaan komt. En bij Goudse in een Nederlandse verpakking denkt toch iedereen aan Hollandse kaas", zegt Hanna verongelijkt. "We worden besodemieterd waar we bij staan. Door de kaashandel, die het product uit het buitenland zelf op de markt brengt. Ze huilen krokodillentranen".

Een opmerkelijk verhaal. Onze echte Gouda en Edam moeten het in de supermarkt afleggen tegen bulkproducten uit andere landen, maar onder de naam Gouda en Edam. Prima dat er concurrentie is, maar dan wel eerlijk. En dat gebeurt nu niet.

De ogen van Hanna lichten op: "We moeten van deze bedreiging een kans maken. Onlangs hebben  Gouda en Edam-Holland de Europese erkenning Beschermde Geografische Aanduiding  (BGA) gekregen. Daar moet mee worden gewerkt. Duidelijk aangeven dat dit de echte Goudse en Edammers zijn. En dan zo weinig mogelijk verpakken. Want kaas is vers van het mes nog steeds het lekkerst. Reclame maken voor onze kwaliteit. Dan kunnen we de slag winnen van de goedkope buitenlandse import".

Een goed idee voor FrieslandCampina. Die sukkelt al jaren met een verliesgevend kaastak. Die kunnen met de nieuwe mogelijkheden van Gouda en Edam voorop lopen. Gewoon zeggen dat kaas van FrieslandCampina de enige echte, smakelijke Nederlandse kaas is."

"Als je er dan bij kunt zeggen dat het is gemaakt van weidemelk verkoopt het nog beter", besluit Hanna enthousiast.

Of registreer je om te kunnen reageren.