Commentaar

2743 x bekeken 6 reacties

Iedereen op tijd betalen

De betalingsmoraal van supermarkten infecteert de landbouw. Zorgwekkend.

Een maand geleden kregen varkenshouders onaangekondigd hun geld later uitbetaald door hun grootste afnemer, slachterij Vion. Een soortgelijk voorval deed zich eerder voor in de akkerbouwsector met fabrikant Farm Frites. In beide gevallen kwamen de grondstofverwerkers in de financiële problemen, mede omdat zij op hun beurt later hun centen kregen van de supermarkten.

Tot nu toe zijn dit nog incidenten, maar de angst groeit voor een structureel wispelturig betalingsgedrag in de agribusiness. Er kan een kettingreactie ontstaan door het doorschuiven van voorfinancieringen. Niet alleen beurt de boer zijn centen later; tegelijk zullen toeleveranciers bij calamiteiten minder coulant omgaan als het op betalen aankomt van bijvoorbeeld veevoer, pootgoed en machines. Daarmee landt de financiële misère uiteindelijk op het bordje van de primaire producent. En dat blijkt nu ook. Individuele boeren lopen steeds meer tegen problemen aan door opgerekte betalingstermijnen. Het aantal incasso’s neemt zorgwekkend toe in de landbouw.

Helemaal hulpeloos is de boer in deze niet. Europese politici komen ondernemers tegemoet als het gaat om te late betalingen. Vanaf 1 januari 2013 treedt de zogenoemde Late Payment Directive in werking. Hiermee kunnen ook boeren gemakkelijker betalingen afdwingen. Volgens deze EU-wetgeving moet uiterlijk binnen 30 dagen na factuurdatum worden betaald, met recht op rentevergoeding bij overschrijding. Hierop kan ook een Vion, Farm Frites of Albert Heijn terugvallen.

De sleutel voor de betalingsproblematiek ligt uiteindelijk ook bij de supermarkten. Zij moeten – als hoofdrolspeler in de hele afzetketen – hun verantwoordelijkheid nemen en zich meer bewust worden van de onderlinge verbonden- en afhankelijkheid van alle spelers in de agribusiness. Zeker voor boeren is dit essentieel, want zij kunnen geen debiteurenfinanciering toepassen en betalen dus uiteindelijk het gelag.

Laatste reacties

 • mtsvanaaken

  Als alle supermarkten volgens fatsoenlijke normen zouden moeten betalen, vallen er volgens mij direct een paar om. Ze stunten en maken reclame met 'geleend geld ' van de boer, zonder er rente over te betalen. Lijkt me een zeepbel, of kunnen ze dit oneindig volhouden? Als er ooit tekort ontstaat van iets, is het spel in ieder geval over. Dan is het boter bij de vis.

 • ACB

  Als ik boodschappen ga doen bij een supermarkt,dan moet ik gelijk afrekenen anders kom ik de deur niet uit. Dus deze supermarketen hebben geld,alleen door vieze spelletjes te spelen is diegene die het hardste en het minste krijgt het meest gestraft en dat is de boer. Als jullie dit gezamelijk nu niet de kop indrukken dan worden jullie slaven van dit soort jongens. In de bouw is dit al jaren aan de gang. Maar gaat toch zo goed allemaal de stropdas jongens weten het toch allemaal,daarom is er toch geen crisis en is in europa de werkeloosheid zo laag,omdat het zo goed gaat. Nee men moet eens van de graaicultuur af. en logisch gaan denken, anders gaat alles naar de donder.

 • geen boer

  hoewel het niet direct zaligmakend zal zijn is die EU wetgeving wel goed. Niets weerhoudt supermarktketens er nu immers van om dure overnames te doen, gefinancierd door hun crediteuren. Zie Jumbo die nu alweer een heleboel C1000's af moet stoten (naast de door NMA verplichte) vanwege te hoge financieringslasten.
  Wellicht dat een 'name and shame' campagne helpt? Ze zijn uiterst beducht voor negatieve publiciteit.

 • Heijdravleesvee

  De Dekamarkt ,bas van der heiden en dirk van de broek betalen hun vleesrunderen binnen 10 dagen aan de veehouders. Alleen jammer dat een hoop vleesveehouders niet willen produceren wat er gevraagd word.
  Het aandeel NL koeien word steeds kleiner en BE steeds groter.

 • agratax2

  Ik kan het niet bewijzen, maar ik vermoed dat de industrie van andere consumenten goederen met dezelfde financiele perikelen als de voedingsmiddelen zullen komen te zitten. In bijna alle sectoren is een over aanbod of een vraag uitval. Hierdoor krijgen de winkelketens, die de kleine winkeliers al lang vermoord hebben, te veel macht over de markt. Als de boeren met hun sterke coöperatie structuur niet tot actie overgaan, zullen ze als financierder voor de keten oorlog worden gebruikt, zonder ooit terug betaald te worden. De markt macht zal sterker blijken te zijn dan de NMa macht. Deze laatste is te manipuleren via politieke kanalen.

 • politiek

  @ agratax1. Die huidige cooperaties waar u over spreekt ( Z)LTO zullen echt niet tot actie overgaan. Macht,kapitaal en een sterke cooperatie structuur hebben ze misschien nog wel maar dat gaan ze echt niet inzetten voor het ledenbelang. Liever investeren ze die kapitalen in het buitenland. Overigens was Hans Huijbers daar ook zeer duidelijk in toen hem die vraag gesteld werd door Omroep Brabant over boerenbedriiven die moeten stoppen. Wij doen gewoon NIKS.

Laad alle reacties (2)

Of registreer je om te kunnen reageren.