Home

[Missing text /esp/article/type/blog for nl] 3026 x bekeken 5 reacties

Hendrik Koekoek

Boerenpartij en BVL hebben mede de basis gelegd voor een zelfbewuste landbouw.

Een paar jaar geleden was de 100ste geboortedag van Sicco Mansholt, afkomstig uit Ulrum (Gr). Dat feit werd groots gevierd, met een tentoonstelling, symposium met minister, standbeeld en wat al niet meer. De sponsors stonden in de rij. Vanuit mijn functie organiseerde ik toen driftig mee.
Deze maand is het 100 jaar geleden dat Hendrik Koekoek werd geboren, in Hollandscheveld (Dr.). De ouderen onder u kennen hem als leider van de Boerenpartij en van de Vereniging voor Bedrijfsvrijheid in de Landbouw, de BVL. Mansholt en Koekoek waren tussen 1950 en 1970 tegenstrevers van elkaar. Mansholt als man van de modernisering, Koekoek als vertegenwoordiger van boeren die dat moderniseringsproces niet zo makkelijk meemaakten.
Het leek me goed om ook bij Koekoeks 100ste geboortedag stil te staan. Dat bleek niet makkelijk, de geldschieters stonden duidelijk niet in de rij. De enige sponsors zijn een gewezen lokale afdeling van de Boerenpartij, met geld in kas, en een stoffeerderij, Ten Caat in Hollandscheveld. De eigenaar heeft iets met lokale geschiedenis, vandaar.
Toch heb ik mijn plan doorgezet. Over twee weken komen wetenschappers uit Europa naar Groningen om te praten over protestbewegingen op het platteland en de relatie met de politiek. Aanstaande zaterdag is er een publieksmiddag, in Zaal Mol in Hollandscheveld, de zaal waar de Boerenpartij veel bijeenkomsten hield. Er worden filmbeelden vertoond en er wordt een boek ten doop gehouden over Hendrik Koekoek, geschreven door historicus en econoom dr. Ida Terluin.
Ik ben de laatste die het grote belang van Mansholt voor de Nederlandse en Europese landbouw zal ontkennen. Maar Koekoek was evenzeer belangrijk. Hij heeft kleine boeren, in slecht ontsloten gebieden waar het leven niet makkelijk was, zelfbewust gemaakt. NVV, NMV, NAV en andere actieve organisaties van boeren anno nu: Koekoek heeft er de basis voor gelegd.

Laatste reacties

 • geen boer

  Toch een legende. De opstand in Hollandscheveld, een stukje recente geschiedenis uit 1963, maar het lijkt wel uit een ander tijdperk:
  http://www.youtube.com/watch?v=dVTAmEawidA

 • Vlemminx Varkens VOF

  helemaal mee eens

 • info337

  Met veel interesse las ik uw artikel over Hendrik Koekoek.
  Ik ben het met uw artikel helemaal eens. U zou echter meer stelling kunnen nemen tegen de Mansholt politiek, die heeft geleid tot gigantische overschotten die miljarden guldens hebben gekost. Melkpoederbergen, vleesbergen, boterbergen. Wanneer deze miljarden waren geïnvesteerd in onderwijs en in innovatie van onze industrie waren wij een zeer welvarend land geweest. Hendrik Koekoek daarentegen, en ik hoor het hem nog zeggen, adviseerde: Geen garantie prijzen maar de gewone markt werking volgen. Zijn advies was eenvoudig en simpel: Niet mee bemoeien. Wat heeft Hendrik Koekoek later groot gelijk gekregen. Zelfs Mansholt erkende, toen hij oud was geworden, hoe fout zijn politiek was geweest. Door de goedkope voedsel stroom van Europa naar Rusland, kon het communisme onder Brezjnev nog welig voortwoekeren. Pas toen die voedselstroom stopte en de voedselbergen door Rusland waren geconsumeerd, werd Rusland, de Sovjet Unie, geconfronteerd met de werkelijkheid en verschenen weer grote rijen mensen voor de winkels. Toen kwam pas perestrojka.
  Wanneer wij de Mansholt politiek niet hadden gevolgd was perestrojka er zeker vele jaren eerder geweest.

 • j_otten@quicknet.nl

  Mijn (Hoogeveense) roots voeren mij zo nu en dan langs een grote Drentse kei met de tekst ‘’Opdat wij nooit zullen vergeten’’. En dan denk ik aan al die verjaardagen van mijn boerenfamilie uit de jaren 50, waar altijd gesproken werd over het Landbouwschap. Een oom + zoon waren fanatiek aanhanger van boer Koekoek, de rest was neutraal of tegen. Toen de ''boerenoorlog'' van 1963 uitbrak waren 3 boeren de klos. Dat hadden er 5 kunnen zijn, maar mijn grootvader en een andere oom hadden de contributie Landbouwschap voor de rebellerende familie reeds voldaan.
  Ik heb mij laten vertellen dat boer Koekoek bij die veldslag aan het Hollands Opgaande in geen velden of wegen te bekennen was. Ik heb niet gemerkt dat mijn boerenfamilie zelfbewuster is geworden door de capriolen van Hendrik Koekoek. Er is wel veel meningsverschil ontstaan in de boerengemeenschap rondom Hoogeveen, ''met dank aan Hendrik Koekoek''.

 • kok999

  @info337
  Nog steeds en met reden wordt de marktwerking in de landbouw gezien als iets wat het leven van normale boeren kan ontwrichten. het is niet voor niets het grootste gezamelijke budget van de EU.
  De politieke vertegenwoordiging met gezicht is zeer belangrijk. Ook de beeldvorming en samenwerking met de agrarische sector wordt hoog aangeslagen in Brussel. Het zou voor Nederland niet slecht zijn wanneer meer politici een directe relatie met hun landbouwbedrijf zouden kunnen tonen. Met je voeten in de klei staan geeft ook in Den Haag een grote mate van (zelf)vertrouwen. Vanaf een afstand (ex-pat) verbaast het me dat Boer zoekt Vrouw zo veel reacties krijgt. Wellicht tijd voor; 'Boer zoekt politieke partij ?'

  R. de Kok

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.