Commentaar

5 reacties

Grootkapitaal en voedsel

In Rusland neemt de geschiedenis een rare wending. De landbouw wordt er meer en meer gedomineerd door zeer grote buitenlandse bedrijven. Megabedrijven met illustere namen als Trigon Agri en Black Earth Farming kopen tienduizenden hectares op in de voormalige Sovjet-Unie.

Waar minder dan een eeuw geleden de privéboeren naar Siberië werden gestuurd en staatslandbouwbedrijven werden opgericht in de socialistische heilsstaat, lijkt nu het grootkapitaal de baas.
Heel erg winstgevend zijn de investeringen van deze bedrijven nog niet. Net als hun voorgangers, de staatsbedrijven, zit ook hier de grote schaal vaak dwars. Schaalgrootte en efficiëntie gaan soms, maar lang niet altijd samen. Om die reden is in het verleden, vlak na de ineenstorting van het communisme, juist het familiebedrijf gepropageerd als veel efficiënter alternatief. Het huidige plan van Oekraïne om tientallen Nederlandse agrarisch ondernemers te werven om de landbouw daar een impuls te geven, past daar ook in.
Maar het gezinsbedrijf is niet alleenzaligmakend, is de les die het postcommunistische Rusland. Het zeg maar Nederlandse model is er niet echt aangeslagen. De kolchoz-boeren werden niet massaal zelfstandig ondernemer, maar bleven in grote verbanden werken. Groot, groter grootst lijkt daar nog steeds te passen.
Aan de ene kant ligt dat aan puur plaatselijke omstandigheden, met een overheid die heel anders functioneert dan die in West-Europese landen. Maar het past ook in een brede internationale trend.
Wereldwijd zijn staten, investeerders en bedrijven bezig strategische grondposities in te nemen. Soms ontaardt dit in ’landroof’ in derdewereldlanden. Vaak gaat het niet om roof, maar wel om enorme transacties op de graan- en sojamarkt en op de grondmarkt, gedreven door de behoeftes van met name China en rijke Arabische landen. Het feit dat ook grote Westerse investeerders in deze business stappen, toont dat voedselproductie en grootkapitaal elkaar niet uitsluiten.

Laatste reacties

 • Flyinghollander

  Vergeet niet in die landen, dat je ' zelfvoorzienend' moet zijn in alles, daar is geen LMB om de hoek of een loonwerker, dus kan je dan voor 100 koeien iets beginnen?

 • Mels

  De tijd regelt het vanzelf,als door de omvang een bedrijf niet meer winstgevend te managen is zal een eigenaar zich gedwongen voelen om of op kleinere schaal te ondernemen of het bedrijf op te splitsen in kleinere ondernemingen die wel winstgevend zijn,grootste oorzaak in dit geval is natuurlijk de motivatie en kunde van het personeel,al moet ik zeggen dat ik ook niet graag 5 maanden per jaar met de spuit in de rondte zo willen rijden dan raakt de motivatie er wel af,afwisseling en verantwoordelijkheid zijn toverwoorden hier.

 • poldes

  Op grootschaligheid bestaat nog geen quotum.
  In de melkveehouderij in Nederland/europa/canada/america en siberie het
  schijnt de meest efficiente manier van melkproduceren in de ruimste zin des woords.
  Wij raken aan deze ontwikkeling gewent.
  Zodra deze bedrijven onder de kostprijs moeten produceren;dan zal de vergrootschaliging wel stoppen.
  Wij wachten af .Misschien komt er weer een tijd dat de postbode weer een koe gaat melken.

 • agratax1

  De Russen zelf noemen hun klimaat te wispelturig om er betrouwbaar landbouw te kunnen bedrijven. Daar komt bij dat er zeer veel grond brak ligt die van minder goede kwaliteit is en ook nog eens ver van consumenten of export faciliteiten verwijderd is. dit laatste betekent ook dat aanvoer van energie, kunstmest etc. erg duur is in een wereld waar de transporteur (spoorwegen) monopolisten zijn. Bij dit alles komt, dat de jeugd geen kans heeft op een goede opleiding en daarmee goede toekomst als ze blijven plakken op de afgelegen platteland. het verhaal heeft dan ook weinig te maken met groot of kleinschalig, het is meer een sociaal / economisch probleem, waar boeken over vol zijn geschreven door westerse wetenschappers. De Russen onderkenden deze problemen al lang geleden en zonden eenvoudig landarbeiders naar de afgelegen gebieden, met de boodschap produceren of verrekken en verder nog enkele extraatjes in de vorm van salaris waar men zelf over mocht beslissen.

 • Haye23

  subsidie regeert

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.