Boerenblog

4 reacties

Eten van over de grens

Heerlijk gegeten op eerste Pinksterdag. Gewoon, een lekkere riblap, aardappelen en sperzieboontjes. Als afsluiting yoghurt van Campina. Dat was meteen ook het enige Nederlandse product. Het vlees kwam uit Litouwen, de nieuwe aardappelen uit Israël en de boontjes uit Senegal. Kortom, een internationale maaltijd. En alles van prima kwaliteit en goed van smaak. Echt Hollands.

Het tekent het vervagen van de grenzen. De vraag stuurt de productie en daarmee de economische activiteit. Daaraan willen politieke partijen als de PVV van Wilders en de SP van Roemer een einde maken. Die voelen niets voor Europa en vinden dat Nederland zich moet distantiëren van de EU. Om over de rest van de wereld nog maar te zwijgen.

Als het aan die partijen zou liggen komt er een hek om Nederland. We moeten onze eigen boontjes doppen. Een helder geluid, maar voor de boeren een ramp.

Ruwweg dertig procent van onze landbouwproducten in Nederland wordt geëxporteerd. Stel dat het hek om Nederland komt, waar moeten we met die producten heen? We kunnen het niet kwijt. Het leidt tot veel te veel productie in Nederland en lage prijzen. Boeren zullen failliet gaan, terwijl veel aan de landbouw verwante bedrijven in zuivel, vlees, groente en fruit in moeilijkheden komen.

Bovendien zullen er geen toeslagrechten meer uit Brussel komen. Ook dat betekent de doodsteek voor boerenbedrijven. Wilders en Roemer zullen zeggen dat we dan het geld, dat nu naar Brussel gaat, zelf kunnen besteden.

Denkt u echt dat het dan naar de boer gaat? Vergeet het maar. De niet werkende mee-eters uit de Staatsruif staan vooraan. En de boeren kunnen dan creperen.

Daarom: eet vlees, boontjes en aardappelen uit alle landen. En hoop dat bewoners van andere landen dat ook doen. Dat is economische activiteit en voor boer en burger het beste.

Laatste reacties

 • bankivahoen

  Ben ik het niet mee eens,milieu is niet gediend met slepen van voedsel over de gehele wereld.Bovendien wil ik alleen Nederlandse producten,die vertrouw ik tenminste.
  Dat de toeslagrechten verdwijnen is het beste wat de landbouw kan overkomen,ze hadden er nooit mogen komen!Alles zal zonder toeslagen en subsidie geproduceerd worden binnen afzienbare tijd.Er zal geen geld meer zijn voor zoiets als de monetaire unie in elkaar klapt.
  En dat hek om Nederland dat verzin jezelf Vergaderboer,niemand wil dat en dat komt er ook niet als je uit de EU stapt.Om Zwitserland en Noorwegen staan ook geen hekken evenals het Verenigd Koninkrijk.Geen doemscenario's bedenken als men niet naar jou luistert Vergaderboer!

 • Noordam2

  100 % eens met bankivahoen
  de toeslagrechten verdwijnen toch wel en dat is prima
  ik zeg dit als akkerbouwer die denkt ook zonder steun boer te kunnen zijn

 • agratax2

  Waarom importeren we eten uit andere delen van de wereld? De redenen zijn simpel; 1) ze zijn in Nederland door klimaatsinvloeden niet voorradig, 2) ze zijn goedkoper dan Nederlandse producten. Waarom wensen we als Nederlanders niet alla seizoen te eten? Waarom moet onze landbouw bestaan bij de gratie van Brusselse gelden? Waarom moeten we eindeloos onze productie opvoeren om die daarna onder de werkelijke kostprijs te exporteren? Soms krijg ik het gevoel dat de landbouw niet meer is dan een werkverschaffer voor verwerkers, handelaren en subsidie verdelende en controlerende ambtenaren. Na aftrek van alle kosten gemaakt in deze ketens krijgt de boer gemiddeld >stank voor dank< of anders gezegd niet de prijs die alle kosten dekt.

 • Rip

  Wat een weerzin tegen de toeslagrechten. Het is een recht van de boer en geen subsidie. Het is een subsidie voor de consument om de prijzen laag te houden. Die moet er blijven. En wat de internationale handel in voedsel betreft, die moet ook blijven. Dat is beter voor elke boer,waar ook ter wereld.

Of registreer je om te kunnen reageren.