Redactieblog

941 x bekeken

Butella

Het Lenteakkoord is een feit. Vijf politieke partijen hebben in korte tijd bereikt wat zeven weken onderhandelen in het Catshuis niet opleverde. Geweldig wat een succes.

Brussel is blij dat onze staatsschuld niet verder oploopt en heeft aangegeven dat onze Nederlandse begroting zal worden goedgekeurd. De deelnemende partijen kloppen zich op de borst en zijn trots op het bereikte resultaat. Maar is het nu zo bijzonder, dit akkoord met zijn 16 miljard aan ombuigingen?

Ieder bedrijf of gezin heeft wel eens te kampen met minder inkomsten en dan wordt de tering naar de nering gezet. Ik weet nog goed uit mijn kindertijd dat wij wel eens een jaar goedkope Butella-boter op onze boterhammen moesten smeren. Echte boter was te duur. Het was nu eenmaal niet anders en werd zonder veel morren geaccepteerd: minder uitgeven.

Dat moet de overheid ook gaan doen. Als er dan een lobbygroep moord en brand schreeuwt omdat zij door een bezuiniging van 2 procent de financiële afgrond wordt ingeduwd, kan de overheid de bezuiniging uitleggen en de rug rechthouden.

Als ik goed naar het akkoord kijk,  zie ik dat het bijna geen besparingen zijn. Het zijn lastenverzwaringen. Hogere belastingen zoals: de btw van 19 naar 21 procent, belastingvoordeel op rode diesel weg, auto van de zaak zwaarder belast, zakelijke kilometers niet meer aftrekbaar, hoge inkomens krijgen een extra heffing, hypotheekrente beperkt aftrekbaar et cetera. Verder worden ambtenaren op de nullijn gezet.

Echt bezuinigen blijkt opnieuw te moeilijk. Het is gewoon gemakkelijker om hogere belastingen te heffen dan om minder geld uit te geven. Voor je het weet staat het Binnenhof vol met demonstranten en dat is lastig voor politici.

Het gaat om gigantische bedragen: 16 miljard euro. Het lijkt veel, maar als je het afzet tegen de jaarlijkse inkomsten en uitgaven van de overheid is dat helemaal niet zo veel. Het is maar zo’n procent of 7 van wat er elk jaar uitgegeven wordt. Als je het zo bekijkt, valt het wel mee.

Als ik het Lenteakkoord goed beschouw dan is het resultaat maar mager. Echt minder uitgeven is politiek gezien een brug te ver. Misschien is het een idee dat ze in de kantine van het Binnenhof beginnen om hun boterhammen te besmeren met goedkope Butella.

Of registreer je om te kunnen reageren.