Redactieblog

867 x bekeken

Breken de dijken?

De val van het Kabinet maakt aardig wat los. Voor en achter de schermen zijn alle politieke partijen zich druk aan het voorbereiden op de verkiezingen in september.

Sommige partijen trekken met een heuse theatertour door het land om het publiek te vermaken met de keuze voor een lijsttrekker. Kranten en televisie hebben geen enkele moeite hun pagina's en uitzendingen gevuld te krijgen. Oud-politici nemen uitgebreid de kans weer eventjes belangrijk te lijken. Het volk smult. Ondertussen moet ook nog het land een beetje bestuurd worden en worden er driftig bezuinigingsplannen gesmeed. Waar zullen de grootste klappen vallen? Iedereen rekent vanuit zijn eigen portemonnee.

Door al deze perikelen lijken weinigen zich nog druk te maken over zoiets als de waterschappen. Volgens de huidige waterschapswet zouden er in november dit jaar verkiezingen gehouden moeten worden. Maar er kwam een Bestuursakkoord en een wetsvoorstel voor wijziging van die waterschapswet. Het wetsvoorstel voorziet in de introductie van een nieuwe wijze van verkiezingen van de vertegenwoordigers van de categorie van ingezeten in het waterschapsbestuur, namelijk door de gemeenteraadsleden.

Daarom wordt in het wetsvoorstel geregeld dat de volgende verkiezingen niet in november 2012, maar pas na de gemeenteraadsverkiezingen in 2014 plaatsvinden. Dat voorstel zou 24 april behandeld worden, maar dat is door die val van het kabinet niet gebeurd. Nu nog verkiezingen organiseren voor november zal niet meer lukken vanwege allerlei verplichte Europese aanbestedingsprocedures. Wettelijk is bepaald dat de besturen per 3 januari 2013 aftreden. Als er dan geen nieuw bestuur is, kunnen geen rechtsgeldige besluiten meer worden genomen. Ook ambtenaren kunnen geen rechtshandelingen meer verrichten omdat zij dit krachtens mandaat namens het bestuur doen. Het waterschap kan dan feitelijk niet meer functioneren. Wat nu?? Wordt het wetsvoorstel alsnog (snel) behandeld? Komt er een uitstel-wetje? Zitten we daar straks illegaal? Of breken dan de dijken door?

Of registreer je om te kunnen reageren.