Redactieblog

1 reactie

Vlees in de kuip

Het ruikt nu al lekker. Ik ben gek op hachee. Met aardappels en rode kool. Net als vroeger thuis. Maar we moeten nog even wachten tot we aan kunnen vallen. Al hoop ik wel dat het vlees deze keer eerder gaar is dan de laatste keer. Toen duurde het vijf uur! Ga je je toch afvragen wat voor oude runderen ze slachten voor de Lidl.

Ja, eigenlijk gaat het helemaal tegen mijn principes in, om bij zo'n internationale gigant te kopen. Helemaal omdat er hier op elke hoek van de straat nog slagertjes en kleine winkeltjes te vinden zijn. Die, ondanks de oprukkende supermarkten, toch nog dapper hun hoofd boven water weten te houden. Die gun ik het eigenlijk meer.
Maar ik heb nog geen particulier slagertje gevonden waarvan ik het vlees (en de koeling) vertrouw. Plus dat we zelf ook eens een koe naar het plaatselijke slachthuis gebracht hebben en verbaasd opkeken toen ze niet eens vroegen naar antibiotica!
Nee, dan liever vertrouwd vlees. Plus dat ik ook alleen bij de grote supermarkt kaas kan vinden die ook maar enigszins op Nederlandse kaas lijkt. En als je in de winter wel eens wat anders wilt eten dan stampot hutspot of hete bliksem, kom je ook al gauw weer bij diezelfde supermarkt uit.
Paprika, komkommer, champignons, ananas, sla of witlof. Dat lusten we altijd wel, ongeacht de buitentemperatuur. Hoewel de paprika en witlof dan weer wel uit Nederland komt. Wat dan nog enigszins mijn schuldgevoel over ons niet-seizoensgebonden eetpatroon verzacht. Tja, en als je je fruit, groente, vlees en kaas allemaal al bij dezelfde winkel koopt, dan ook maar de koffie en de rest. Gemak dient de mens.
Gelukkig is het brood er niet te eten. Zodat we de plaatselijke bakker tenminste nog wel steunen. En gelukkig is het weer voorjaar. Zodat binnenkort de groentes uit eigen tuin ons bord weer kunnen sieren.
Misschien wordt het dan ook wel tijd voor een stukje vlees 'uit eigen tuin'. Een stiertje van onszelf aanhouden en vetmesten. Dan hoeven we voor het vlees in ieder geval ook al niet meer naar de supermarkt. En weten we voortaan wél wat voor (mals) vlees we in de kuip hebben.

Eén reactie

  • MaaikeFrankrijk

    Hoi Miranda! Het zijn toch moeilijke afwegingen als startende boer vind ik: steun je de lokale ambachtsmannen/vrouwen? Steun je dmv Max Havelaar onze collega's ver weg? Of steek je die euro's in je eigen bedrijf om niet failliet te gaan en eet je dus zo goedkoop dat je de collega's in de rest van Europa eigenlijk ook niet steunt? (Wat het geval is als ik bijvoorbeeld zie hoe weinig ik voor appels uit Pays-Bas betaal)
    Eet smakelijk straks van je eigen stiertje en je eigen groentes!

Of registreer je om te kunnen reageren.