Commentaar

509 x bekeken

Vergroening, geen ontkomen aan

Eurocommissaris Ciolos wil het landbouwbeleid vergroenen.

In zijn plannen voor de toekomst worden de inkomenstoeslagen gekoppeld aan zaken als verplicht braakleggen van stroken land en andere maatregelen om de biodiversiteit op boerenland te bevorderen. Dit deel van Ciolos’ plannen kan op weinig sympathie rekenen in intensief bebouwde landen zoals Nederland.
Nu heeft de natuur het tij niet mee in Nederland onder Rutte en Bleker. Economie staat voorop en op natuur wordt beknibbeld. Met de economische crisis lijkt geld voor de natuur nog verder weg. Gelukkig, denken veel boeren, staat het sein groen voor productie en economie.
Maar binnen Europa liggen de verhoudingen anders. Een rapport van D66-Europarlementariër Gerbrandy over de noodzaak de biodiversiteit te bevorderen maakt grote kans te worden aangenomen. Het rapport omarmt de vergroeningsmaatregelen van Ciolos. Daarnaast wil Gerbrandy verarmde gebieden die economisch grotendeels afhankelijk zijn van toeslagen, inzetten voor natuur.
Het is een geluid dat in Nederland lang niet gehoord is, maar in Europees verband nog zeggingskracht heeft. Het Europarlement is niet het meest invloedrijke Europese instituut, maar een standpunt over dit onderwerp geeft de vergroening wel een steviger fundament. De discussie zal dan niet gaan over de vraag óf die maatregelen er komen, maar over hoe ze er uitzien. De boerenlobby kan daar maar beter rekening mee houden.

Of registreer je om te kunnen reageren.