Redactieblog

1 reactie

Verbrede bedrijven drijven op vrouwen en subsidies

“Als alle boerinnen een goed betaalde baan zoeken en de overheid de subsidiekraan dichtdraait, is het voorbij met de verbrede bedrijven”, zegt Hanna met stelligheid. Ze is totaal niet onder de indruk van cijfers over het aantal verbrede bedrijven en de omzetontwikkeling.

“Als je het goed bekijkt zijn het de zorg, kinderopvang en educatie die sterk stijgen. Allemaal takken, die vrouwen erbij doen. Ik maak me sterk dat deze vrouwen in loondienst elders behoorlijk meer kunnen verdienen dan in hun eigen bedoeninkje. Dan zijn ze ook nog verzekerd en bouwen pensioen op.”
“Boeren willen de vrouw het liefst thuis”, breng ik er tegenin.” Dan is de koffie op tijd klaar, wordt er gekookt en kunnen ze op tijd aan tafel. Als ze er met zorg, kinderoppas en recreatie op de boerderij ook nog wat bijverdient is dat mooi meegenomen”.
“Ik vind het maar niks”, zegt Hanna.”Jullie zijn als mannen verwend. Jij bent maar wat blij dat ik meewerk. Je zou raar opkijken als ik ’s morgens acht uur in de auto stapte om naar mijn werk te gaan”.
“Hans z’n vrouw doet het ook”, schiet het door mijn hoofd. Is het zo dat jongeren hier anders over denken dan de wat oudere generatie? Gaan wij wel onze tijd mee? Ik heb het altijd erg prettig gevonden dat Hanna thuis was. Wij waren samen boer.
Dat zeg ik haar ook. Hanna knikt instemmend:”Ik vond het ook plezierig. Maar de toekomstige generatie is anders. Die willen collega’s, waar ze mee praten. Niet alleen de mensen, die op de boerderij komen om geld te verdienen.”
“Daarom zie ik de verbrede landbouw niet veel verder groeien. Het initiatief voor recreatie, zorg en educatie ligt bij de vrouwen. Die zoeken steeds vaker een baan die past bij hun opleiding. Daarnaast zekerheid en collega’s, waar ze ook buiten het werk mee omgaan. Daar moet de boer aan wennen. Verder zie ik de subsidiestromen verminderen. Lagere vergoedingen voor natuurbeheer, ganzen en dat soort dingen. Daarom zal het specifieke landbouwbedrijf nummer één blijven en groeien.”
Aldus mijn Hanna.

Eén reactie

  • Pieter P.

    Wat is er mis met vrouwen en subsidies? In feite draait de hele landbouw op subsidies. Als we de toeslagrechten niet zouden ontvangen was het afgelopen met vele boeren. We moeten er gewoon mee leven en er van genieten dat we de best gesubsidiëerde groep ondernemers zijn. En ondernemen is ook profiteren van de subsidiemogelijkheden en als gtrouwde boer mischien ook wel een beetje van je vrouw. En andersom natuurlijk.

Of registreer je om te kunnen reageren.