Redactieblog

6 reacties

Varkenshouders met de ogen dicht

“Opmerkelijk. Hoe kan een ooit zo vooruitstrevende varkenssectorsector zo achterblijven?” vraagt Hanna zich af.

Jaloers keken wij in de jaren tachtig van de vorige eeuw naar de varkenshouders. Hanna’s ouders hadden in Brabant een sterk groeiend varkensbedrijf. Ze keken eigenlijk maar een beetje neer op mij als toekomstig melkveehouder. Ze hadden ook reden om trots te zijn. Ze konden drie zoons boer maken. Elk op een varkensbedrijf, dat ook weer groeide en groeide.

Hanna en ik hadden het moeilijker. Werden boer op het melkveebedrijf van mijn vader. We konden niet zo maar uitbreiden. Kregen meteen te maken met de melkquotering. Moesten in ons hoofd helemaal omschakelen. Quotum was plotseling geld waard. We moesten het recht om te produceren kopen. Hoe anders dan onze voorgangers, die elk jaar vrij meer konden melken.

Hanna mijmert: “Varkenshouders hadden niets te maken met quotering. Ze groeiden tegen de klippen op. Tot de maatschappij er zich mee ging bemoeien. Er kwamen milieueisen. Buren begonnen te klagen over stank. Actiegroepen als Wakker Dier en Varkens in Nood kregen een grote aanhang. Marianne Thieme kwam in de kamer voor de Partij voor de Dieren.”

Inderdaad. En de varkenshouders keken er naar, dronken een glas en deden een plas. Verder niets of zeer weinig. Terwijl de maatschappij veranderde bleven zij gelijk. Groeiden door op de oude wijze. Ondanks het verzet.

“Ze reageren nu boos op degene die willen veranderen”, vervolgt Hanna.” Zoals Hans Huijbers van de ZLTO. Die krijgt hoon als hij pleit voor een duurzame varkenshouderij, zonder bulk. Of staatssecretaris Bleker, die zegt dat integratie in de keten nodig is om tot een duurzamer verdienmodel te komen. En Daan van Doorn, die meent dat doorgaan op de oude voet geen optie is.”

Zo is het. Vertwijfeld staan de varkenshouders er bij. Ze hebben de ogen dicht en lijken die dicht te houden. Wat zullen ze schrikken als ze zich aan de nieuwe werkelijkheid moeten aanpassen. Dat een ondernemende sector zo snel kan falen en vallen.Laatste reacties

 • varkenshouder1

  Wat een slecht verhaal Vergaderboer. Kun jij inhoudelijk niets beters brengen. Varkenshouders hebben overigens nooit de tijd gehad om vergaderboer te worden. Laat je medeagrariers aub met rust als je zelf in en koeiensector actief bent die tegen de richting in aan het intensiveren is. De huidige rundveetak is immers uitgegroeid tot intensieve veehouderij met de koeien niet meer buiten, en dit allemaal gesubsidieerd terwijl de varkenshouder dat niet meer kent. Wat mij betreft niets mis mee maar Hans Huijbers kiest hiermee voor intensieve veehouderij en kan verder dus zijn mond houden, net als U. Overigens is de varkenshouderij de sector die verreweg de meeste antibiotica reductie haalt en de milieuwinst is in geen enkele andere tak zo groot als in de varkenshouderij. De meeste stank in het buitengebied komt momenteel van rundveebedrijven en dan doel ik op de voerkuil met bedrukt weer. Ik ruik hier de kuil van mijn buurman van 500 mtr afstand en mijn burgerburen klagen daar over en niet over mijn varkens. Maar blijkt wel weer vergaderboer, 'de beste stuurlui staan aan wal'.

 • utkennet

  Deze 'vergaderboer' kan lekker vergaderen en onzinnege blogs de ether in sturen zolang de gemeenschap zijn intensieve bedrijf dmv torenhoge subsidies in de benen houd.Kan de BOERDERIJ geen mensen aan het woord laten met inhoud en visie ipv deze persoon die het nodig vind zijn collega's onderuit te halen?Doorvoor heb ik indertijd een abbonnement genomen.

 • alco1

  Hier zit wel een kern van waarheid in. Vergeet echter niet dat wij melkveehouders over een paar jaar als het quotum er af is, aan de beurt zijn. Mestwet en dergelijke zullen onze concurrentie positie door veel hogere kosten onmogelijk maken.

 • Pieter P.

  Eens met alco1. De varkenshouderij zich zichzelf in de verkeerde hoek geplaatst, door de ontwikkelingen in de maatschappij te negeren. De melkveehouderij moet oppassen niet hetzelfde te doen. Met de discussie over de weidegang van vee is men aardig op de verkeerde weg. Zij hebben een voorbeeld in de varkenshouders. Daar de ogen voor dicht doen is nog dommer dan de varkenshouderij zich heeft getoond.

 • varkenshouder1

  De moderne varkenshouder heeft zijn ogen niet dicht. Die communiseert met de buurt bij een uitbreiding !!!

 • theorikyreintjes1

  Als iedereen mee praat en beslist als een kip zonder kop gaat het helemaal fout. Daardoor zijn er zeer domme wegen in geslagen. Hoe kom je daar nog uit is de vraag. Natuur was en is mischien nog belangrijker dan brood op de plank. Er wordt naar verstandige praat niet geluisterd! De crisis is er niet voor niets gekomen, er is met geld gesmeten in onzinnige dingen. Waar het echt voor nodig is werd en wordt uitgeknepen. Hoe kun je hier een andere wending aan geven?

Laad alle reacties (2)

Of registreer je om te kunnen reageren.