Redactieblog

1223 x bekeken 3 reacties

Twee werelden in de natuur

Interessant interview voor de radio. Hoofdpersonen: voorzitter van een nieuwe Agrarische natuurvereniging (Vz.) en de journalist (J).

J.: Ik begrijp dat u een nieuwe agrarische natuurvereniging heeft opgericht.

Vz.: Ja.

J. Wat is het doel van deze nieuwe vereniging?

Vz.:  Bundeling van krachten. Wij willen professioneler werken en samen sterker staan.

J. : Wie moeten samen sterker staan?

Vz.: Onze leden natuurlijk. Een boer alleen kan niet veel, maar samen kun je veel meer. We willen een bastion vormen, dat zorgt voor betere resultaten.

J.: Wat voor resultaten?

Vz.: Druk bij de overheden. Als je alleen als boer met de Provincie, Gemeente of het Rijk spreekt heb je geen macht. Samen wel. Dan vertegenwoordig je tenminste iets. Dat geeft kracht.

J. : Wat wilt u dan binnenhalen?

Vz.: Betere regels voor natuurbeheer. Een hogere vergoeding voor het ganzengedoogbeleid en meer zekerheid. De overheid doet maar. Het is een onbetrouwbare partner en dat willen wij veranderen. Wij moeten weten wat we kunnen verwachten. Anders kun je nooit je bedrijf goed voeren.

J.: En de vogels en bloemen, wat hebben die aan uw Agrarische Natuurvereniging?

Het blijft even stil.

J.: Ik mis de vogels en bloemen in uw verhaal. Wat merken die van uw nieuwe club?

Vz.: Ehhh, niet zoveel, denk ik.

J. : Maar dan is het ook geen natuurvereniging, maar een belangenbehartiger voor boeren, die ook aan de natuur doen willen verdienen.

Vz.: Ja, zo zou u het kunnen zeggen.

J.: (Afsluitend) Ik constateer dat de Agrarische Natuurvereniging de belangen van de boer behartigt en dat de vogels en bloemen er weinig voordeel van hebben. Dank voor uw duidelijk verhaal.

Vz.: Graag gedaan.

Onthutsend en schadelijk gesprek tussen twee werelden.

Laatste reacties

 • jvdgiessen

  De agrariërs in mijn omgeving hebben het niet zo op de natuur. Zij zijn zeker niet de rentmeesters zoals het CDA wil doen geloven. Een kleine bloemlezing:
  verouderd machinepark met als gevolg stinkende en lawaaimakend machines. Onnodig gebruik van dieselslurpers. Een machine ongebruikt (langdurig) stationair laten draaien is normaal. Gebruik van kunstmest en bestrijdingsmiddelen, van groeivertragers, groeibestrijders, groeiversnellers. Heeft allemaal weinig met natuur te maken.

 • Rip

  Natuurboeren doen het alleen voor geld, dat blijkt heel duidelijk. Daarom moet natuurbeheer weer naar de Overheid of organisaties zoals Natuurmonumenten. Daar moet de nieuwe regering zich straks voor inzetten. Want boer en natuur, het zijn tegenstrijdigheden. Alleen voor geld wil de boer wat doen. Dat is niet erg, maar dan moet je niet willen dat hij de natuur beheert.

 • J@gertje

  Ik heb het niet zo op de grote natuurorganisaties.
  Laten alles op zijn beloop, spannen een ander belangenloos voor hun karretje om de puinhoop op te ruimen.
  Kosten bakken vol belastinggeld en de grote managers graaien in de pot.
  En de burger ziet er niets van terug.

  Groet,
  J@gertje

Of registreer je om te kunnen reageren.