Commentaar

2 reacties

Sofaboeren

Salonsocialist, vergaderboer; het zijn termen die links en rechts nog wel eens klinken, maar 'sofaboer' is toch redelijk nieuw.

Het is de term die Letlanders hanteren voor grondeigenaren die de Europese bedrijfstoeslagen opstrijken, maar hun land niet zelf bewerken. Voor veel boeren in de Baltische lidstaten is deze systematiek een doorn in het oog. Zij hebben al grote moeite om hun hoofd boven water te houden. Een bijdrage uit Brussel is welkom. Eurocommissaris Dacian Ciolos krijgt daarom ook steun voor zijn plannen om deze subsidies straks alleen nog aan 'actieve boeren' uit te keren. Hun wensenpakket voor een rechtvaardiger Gemeenschappelijk Landbouwbeleid (GLB) gaat verder. Met een jaloerse blik zien zij dat andere lidstaten fors meer
Europese subsidies ontvangen. In Nederland bijvoorbeeld liggen de betalen per hectare vijf keer hoger dan in Letland. Ook hier wil Ciolos een herverdeling toepassen.
Staatssecretaris Henk Bleker is mordicus tegen. Nederland claimt op basis van historische rechten meer aanspraak op Europese bijdragen. Nederland is ook netto-betaler aan de Europese Unie en dat schept verplichtingen. En zeker zo steekhoudend, vindt de bewindsman, is dat Nederlandse boeren ook veel meer produceren. Op basis daarvan ontvangen zij ook een hogere toeslag.
De argumenten tellen, net als de emoties overigens. Een minister is ook een politicus, die niet graag met een legere portemonnee huiswaarts keert. Toch is het belangrijk rekening te houden met de situatie elders. Bleker heeft de Baltische lidstaten in andere dossiers, voor Nederland van cruciaal belang, misschien nog hard nodig. De landen zijn ook niet zonder reden tot de Europese Unie toegetreden en toegelaten. Een lidmaatschap schept verplichtingen, maar geeft ook rechten.
In de discussie over herverdeling is het belangrijk om verder te kijken dan de eigen landsgrens en de beweegredenen van andere spelers te kennen en respecteren.

Laatste reacties

  • jan1966


    Voor de veelgeprezen stabiliteit in Europa mag de Europese boer opdraaien. Leg de rekening maar eens neer bij de idealisten die hier zo voor zijn en laten we dan maar weer eens kijken hoe solidair ze dan nog zijn. (kon nog wel eens vies tegenvallen)

  • agratax1

    Wie is actieve boer? De man op de trekker of onder de koeien of de is het grootschalige bedrijf in de vorm van BV, NV of Coöperatie ook een actieve boer?
    Dat de Baltische boeren het moeilijk hebben om te overleven, kan liggen aan de schaal grootte of aan de opbrengst per ha of per man of ze krijgen geen subsidie uit Brussel. Ik kan me zelfs voorstellen dat hun afnemers een slechte prijs betalen.

Of registreer je om te kunnen reageren.