Redactieblog

Rustpunt.nu

De landbouw profiteert nog te weinig van recreatie.

Eind maart gaan we altijd een lang weekend fietsen. Zonder bestemming, gewoon met de wind mee en na afloop met de trein terug. De vuistregel is dat er voor elke dag fietsen een uur getreind moet worden. Deze keer zat de wind in de noordhoek, dus fietsten we naar het Zuiden. Via dorpen als Nieuweroord, Schuinesloot en Hankate. En door Doetinchem. Ik heb nog gezwaaid naar de kantoren waar Boerderij wordt gemaakt, maar er was niemand thuis, het was zaterdagmiddag. Door naar Kleve, naar Gennep en toen de Maas langs.

In Hanssum, bij Roermond, werd met groot materieel een veevoerfabriek van Boerenbond Ysselsteyn afgebroken. Ik heb foto's gemaakt, een sterk beeld voor als ik nog eens iets over problemen in de varkenshouderij moet schrijven. En toen door, langs Urmond en Maasband naar Maastricht.

In Drenthe, en ook in het Maasdal, hadden we een probleem. De cafés waren dicht of ver van de route; tussen Venlo en Maasbracht was geen koffie of toilet te vinden. Ook daarna was het lastig om geld uit te geven. Wat een verschil met Overijssel en Gelderland, waar veel boeren een zogeheten Rustpunt hebben ingericht. Een plek in de schuur waar de recreant koffie kan maken, koek kan kopen en het toilet kan gebruiken.

Dankzij de boerin bij het Rustpunt bij Holten weet ik dat het goed gaat met het moederdierenbedrijf. En ook dat je het niet voor het zeggen hebt welk type kip je in de schuur krijgt; dat wordt door de markt bepaald. Er werd hard gewerkt daar bij Holten. Er werd mest uitgereden, want de kippen waren vorige week weggegaan en de komende weken werd een van de schuren ingericht naar de nieuwste eisen. Het is goed voor de sector dat zulke ambassadeurs bestaan.

Rustpunt wordt uitgerold in heel Nederland, zo las ik op hun wat rammelende website. De boerin uit Holten lijkt mij een prima voorbeeldboerin, in de voorlichting.

Of registreer je om te kunnen reageren.