Redactieblog

9 reacties

Rabo bazig bezig

’De Rabobank wordt te machtig”, mort Hanna. ”In plaats van met geld probeert men nu met regels de boeren te sturen. Dat krijg je van organisaties, die te veel macht hebben in een sector. Het marktaandeel wordt te groot.”

”Rabo, doet het als coöperatie niet goed”, stem ik in. ”Het grote marktaandeel moet zich vertalen in voordeel voor de boer. Daar merken we niet veel van. Rabo geeft in vergelijking met andere banken een lage rente op spaargeld. Dat je een lage rente krijgt bij leningen is mij nooit opgevallen.”
”Niet voor niets zijn wij bij ABN Amro”, stelt Hanna tevreden vast. ”Dat deden we toen bij de aankoop van grond de rente lager was. Nu de Rabo zich nadrukkelijk met ons beleid gaat bemoeien ben ik daar blij om.”
Hanna vat de koe bij de horens. Rabobank-voorman Thus zei vorige week dat ze de niet-duurzame boer gaan korten. Of hij krijgt krediet met een korte looptijd, of minder financiering. Daar krijgen de melkveehouders, die hun bedrijf niet duurzamer maken, dus mee te maken. Dat is een breuk met het verleden, waarbij de liquiditeit de basis was voor de financiering.
En dit is nog maar het begin. De regels worden de komende jaren verder aangescherpt. Op deze wijze geeft de Rabo de richting aan. Duurzaam en anders geen geld. Punt. Daar komt het op neer.
Thus is daar duidelijk over. ”Melkveehouders, die hun bedrijf niet duurzaam maken, vormen voor ons een groter risico. Continuïteit is verbonden aan de mate waarin een bedrijf voldoet aan maatschappelijke eisen. Duurzaamheid is bepalend.”
”Dat betekent een ommezwaai voor veel veehouderijen”, zegt Hanna. ”Want wat is duurzaamheid precies? Accountantskantoor Flynth noemt in de Maatlat Duurzame Landbouw vooral de energie. Bedrijven zonder weidegang voor de koeien krijgen het moeilijk met dit thema. Stel dat dit het geval is. Dan zullen veel nu nog financieel sterke bedrijven het roer om moeten gooien als ze willen lenen. Niet best!.”
En ze sluit af: ”Rabo moet er zijn voor geld en niet voor bazige regels. Dat is alleen maar eigenbelang”.

Laatste reacties

 • aarthamstra1

  Coöperaties als Rabo en Z.L.T.O. Vallen buiten het toezicht van NMA geen
  enkele instantie heeft de mogelijkheid ze te controleren . De leden zijn geworden tot slaven. Holland is geworden tot een siertuin ,een podium voor groene reclame, Rabo ,Z.L.T.O. hebben hun productie bedrijven . Zoals melkvee .vleesproductie enz allang verplaatst naar goedkope lonen landen ,met simpele milieuregels ,Varkensstallen van een miljoen dieren,koeienstallen met duizenden dieren , 50 % van ONZE kaas komt daar vandaan.Boer word wakker je bent hier alleen nog voor de sier.

 • gerjan slingenbergh

  Thus bedoelt financiele duurzaamheid.

 • Rip

  Ik ben het eens met Vergaderboer dat Rabo zich ver boven de boer verheven voelt.Maar wat moeten we anders? Bij ons is geen bank in de omgeving die agrarische deskundigen heeft. Dus zijn we veroordeeld tot deze logge kolos,die ons de les leest. Hoe kunnen we dat veranderen?

 • kuilboer

  De Rabo heeft nu Robeco in de etalage te koop

 • j.verstraten1

  ik heb hier ook wel eens reacties gelezen dat de rabo de schuld kreeg van te zware financiering. Nu neemt men hun verantwoordelijkheid door rekening te houden met de invloed van maatschappelijke ontwikkelingen op het bedrijfsresultaat op langere termijn, voor zover dat mogelijk is, is het natuurlijk ook weer niet goed.

 • Mels

  Rip,die agrarisch specialist ben je nog altijd zelf,alleen moet je dan wel goed beslagen ten ijs komen en dat doe je samen met een goede boekhouder/accountant/bedrijfsadviseur,die van de bank zit er enkel voor de bank en niet voor jou.Ruimt Alle Boeren OP.......het is dus echt waar....O ja Ik zou naar de Friesland maar ben gelukkig bij Ing gebleven....

 • karst1958

  Jij bent dus een slechte boer [ondernemer] vergaderboer ?
  Want je betaalte een hoge rente ?
  Duurzaamheid is gewoon WINST maken,daar draaite het om bij iedere onderneming!!!

 • mfanto

  vergeet niet dat rabobank nu over de gehele wereld probeert om de prijzen te beeinvloeden door middel van hun analisten die voorspellingen maken op bepaalde producten door druppels op buien te laten lijken. handelen zij zelf niet in futures van landbouw producten

 • Mels

  Juist,je moet wel goed tussen de regels doorlezen als dit soort proleten wat verkondigt,vooral zelf denken en handelen en niet overlaten aan de zogenaamde adviseurs.Die kunnen je wel een beeld geven maar je eigen mening telt.

Laad alle reacties (5)

Of registreer je om te kunnen reageren.