Commentaar

5 reacties

Plof

Wakker Dier zet het concept van de strijd tegen batterij-eieren in tegen regulier kippenvlees. Bedrijven die zogenoemde ’plofkippen’ verwerken in burgers, worstjes of soepen worden met naam en toenaam genoemd in radiospotjes.

McDonald’s, Olvarit en Struik gebruiken volgens de stichting vlees van deze dieren. Voedingsmiddelenconcern Unilever laat het niet zover komen. In een brief aan Wakker Dier meldt het bedrijf te willen overstappen op pluimveevlees met één ster. Onder andere knakworstjes en soepen moeten het Beter Leven-keurmerk gaan dragen. Unilever gebruikt op deze manier de campagne handig om goede sier te maken.
De vraag is of het concern de belofte ook waar kan maken. Nederland telt circa 45 pluimveebedrijven die dieren met een ster kunnen leveren. Hun afnemer Plukon doet nog geen zaken met Unilever. Het is, in tegenstelling tot de varkenshouderij, ook nog niet zo eenvoudig om over te stappen op de ’sterren’-productie. De bezetting van de stallen halveert. De ruimte voor een overdekte uitloop ontbreekt vaak. Het weerhield Albert Heijn er eerder dit jaar van om in het basisassortiment één ster te eisen. Een stap die de supermarktketen wél voor varkensvlees maakte.
De handige strategie van Unilever ten spijt, de ontwikkeling naar een andere vleeskuikenhouderij is niet tegen te houden. Er ligt een opdracht voor de sector om de consument ervan te overtuigen dat hij voor dit vlees wel meer moet betalen.

Laatste reacties

 • kleitokkers

  Hoeveel water zal een 1 sterkip meer vermorsen t.o.v. een plofkip, dat is toch ook altijd zo'n argument waar ze mee over straat toeteren. Laat staan co2

 • John*

  Als het maar betaald wordt... Net zoveel verdienen met de helft van de kippen in het hok. Minder vlees = hogere vleesprijzen, Minder voer nodig = lagere voerprijzen, Minder dieren = minder mest. Als de meerkosten worden betaald is het op middellange termijn zeer interessant om de helft van de kippen in hok te stoppen. Als op een bedrijf van 100 000 kuikens 80 000 euro winst gemaakt wordt, en dat worden er de helft winder dan zullen deze kuikens 20 cent per kuiken meer op moeten brengen om net zoveel te verdienen en de meerkosten van de uitloop en lagere bezetting terug te halen. Net zoals bij de varkens kost een beter leven dus ongeveer 10 cent per kg.

 • robert1

  10 cent per kg is tocht niks voor een consument. Laat de grootgrutter er zelf ook 5 cent van zijn royale marge bijdoen.

 • lager

  Het wordt tijd dat dat volk zich eens realiseren waar ze over praten
  het is zo ongefundeer als maar kan verstand hebben van zaken
  die gasten niet.
  Veel geschreeuw maar weing wol (allen geitensokken)

 • Jan Zonderland

  John, zou jij die berekening eens kunnen geven die jou een meerprijs per kuiken van 20 cent geeft ? Ik kan het niet uitvogelen.
  En heb je er rekening mee gehouden dat vleeskuikens met meer ruimte waarschijnlijk een lagere voederconversie hebben dus hogere voerkosten per eenheid. Ook zal de post verwarming hoger zijn omdat bij een lagere bezetting de stal minder warm wordt gehouden door de beesten zelf.
  Graag zie ik jou berekening, incl bovenstaande punten. Bij voorbaat dank.

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.