Redactieblog

3 reacties

Opvolgers verdienen een plek

Ondanks relationele strubbelingen hebben opvolgers er zin in. En de ouders zijn trots.

Volgens het NAJK gaat menige bedrijfsovername de mist in omdat het rammelt in de onderlinge relaties. Ouders, opvolger en eventuele andere kinderen, kunnen het niet eens worden. Bijvoorbeeld over het te voeren beleid. De opvolger wil uitbreiden, automatiseren en investeren, terwijl de ouders dat niet zo zien zitten. Kom er samen maar eens uit, dat valt nog niet mee. De meeste boeren zijn van nature geen praters. Dat wil zeggen: ze praten wel, maar niet over waar het echt om gaat. Dat is ook razend moeilijk. Emoties kunnen knap verwarrend zijn.

Toch is het niet zo dat opvolgers er wegens familiestrubbelingen niet eens aan beginnen. Wie niet wil, heeft daarvoor meestal andere motivaties. En zij die wel willen, staan te trappelen. Ondanks eventuele meningsverschillen met hun ouders, willen ze ervoor gaan. Ze hebben plannen, ideeën, energie. En wat nu niet kan, kan over een paar jaar misschien wél. En ondanks hun vrees voor al die wilde plannen, zijn de ouders toch ook trots. Op hun kind en op het feit dat het bedrijf in de familie blijft.

Daarom verdienen opvolgers een plek in Boerderij. Wie mag ik benaderen voor een kort interview? Mail naar: margreet.welink@reedbusiness.nl.

Laatste reacties

  • agratax1

    Margreet zou misschien kunnen zijn dat de potentiële opvolger barst van de mooie plannen, maar niet kan aangeven wat de gevolgen op termijn zijn? Vel van deze jongens / meisjes lopen achter de mode aan en die zegt; 'Groter, automatiseren en meer geld opnemen'. De ouders hebben 30 - 40 jaar niet anders gedaan dan investeren om het hoofd boven water te houden en zijn in wezen weinig op geschoten met alle moeite. Goedkoper voedsel, een bevolking met meer vrije tijd en meer luxe en zij werken niet minder dan vroeger en hebben nauwelijks vrije tijd. Ze willen hun kinderen deze rat race besparen.

  • agratax1

    Margreet je aanhef 'Opvolgers verdienen een plek'. Is hetzelfde als iedere Nederlander heeft recht op het minimum inkomen. De opvolger moet zijn plek VERDIENEN en anders heeft hij er volgens mij geen recht op.

  • Mels

    Agratax,ik denk dat je de opmerking uit zijn verband rukt,het gaat er mijns inziens om dat er ruimte moet zijn voor de opvolger(s),die moeten niet tegengehouden worden door de ouder(s),het is vaak moeilijk om een overname tot een goed eind te brengen omdat oud nu eenmaal afbouwt en nieuw wil vooruit,er is niets mis met consolideren van een goede situatie maar als de volgende generatie andere plannen heeft waarom moet je dat tegenhouden,zij dragen dan tenslotte ook het risico.

Of registreer je om te kunnen reageren.