Redactieblog

1474 x bekeken 3 reacties

Ondernemerschap

Stel, je hebt een bedrijf waarmee het niet zo goed gaat. Bijvoorbeeld een scheepswerf. Je moet mensen ontslaan. Dat is niet gemakkelijk en als dat het gevolg is van het feit dat je misschien niet zo’n goede ondernemer bent, wordt het al heel moeilijk te verteren.

Het zou mooi zijn als je de schuld voor een debacle ergens anders kan leggen, bijvoorbeeld bij de gemeente en bij ‘wet – en regelgeving’. (‘Brussel’ is ook zo’n populaire zondebok en ik kan wel voorspellen dat Bleker die ook gebruikt als de Hedwigepolder alsnog onder water komt te staan.) En stel dan eens dat de gemeente alsnog alle medewerking verleent en wet- en regelgeving opzij worden gezet. Vervelend: nu ben je er toch echt zelf de schuld van dat de onderneming op de fles gaat. Bij veel boeren ziet men die houding ook: als het niet goed gaat, ligt het niet aan de eigen capaciteiten maar wordt de schuld ergens anders gezocht. Veel avondjes met boeren bestaan uit klagen en zeuren over van alles: Brussel, regelgeving, de overheid, de gemeente, de buren, de coöperatie, Wakker Dier, het mestbeleid, de Chinezen. Natuurlijk zijn dat allemaal bedreigingen, maar zij bepalen uiteindelijk niet hoe het met je bedrijf gaat. Hoe anders is dat bij boeren die andere activiteiten ontplooien: de multifunctionele landbouw. Vaak wordt daar in de reguliere landbouw nogal denigrerend over gedaan: dat zijn geen echte boeren, die verstaan hun vak niet en moeten daarom een theetuin beginnen. De werkelijkheid is anders: de beste boeren zijn ook de beste campinghouders, wie het goed doet met varkens doet het ook goed met een kinderdagverblijf. Dit was wat mij het meest opviel bij de slotbijeenkomst van de Taskforce Multifunctionele Landbouw: ondernemers die niet zeuren en zondebokken zoeken maar kansen zien en die benutten. Het motto: een goed plan vindt overal medewerking, een goed product vindt gretig aftrek. De multifunctionele boeren zijn wat mij betreft de echte ondernemers.  Ze slagen of ze falen, maar in dat laatste geval is het niet ‘de gemeente’ die de schuld krijgt. Ik maak mij sterk dat een goede multifunctionele boer ook wel een scheepswerf aan de praat zou kunnen houden.

Laatste reacties

 • Mels

  Dat is gegarandeerd,een groot deel van de huidige boeren is een ondernemer pur sang geworden ondanks alle subsidies,die ze wat mij betreft direct mogen afschaffen,is het steeds duidelijker geworden dat je echt wel ondernemer moet zijn om de kost met boeren te verdienen,alle regelgeving bijhouden en daaraan voldoen is heel goed mogelijk maar daarbinnen zijn voldoende ondernemers mogelijkheden.

 • brabantsduitserke

  in de varkenshouderij is het toch even anders,ik heb 10 jaar geboerd in nederland met zeugen met niets begonnen in die 10 jaar niks gemiddeld verdiend nu 10 jaar in duitsland ook met zeugen 10 jaar goed verdient en de zeugenstapel viervoudigd
  dezelfde ondernemer ,dezelfde branche, andere regering en produktieregelgeving
  een ondernemer kan het dus wel degelijk moeilijk gemaakt worden door regelgeving

 • mr.farmer

  Hoe kan een niet ondernemer nou een mening hier over vormen? Van de buitenkant is het altijd makkelijk praten... Er gebeuren altijd dingen waar je geen invloed op heb...

Of registreer je om te kunnen reageren.