Redactieblog

1 reactie

Melkprijscarrousel

’Macht op de markt blijft de zwakke schakel voor een goede melkprijs”, zegt Hanna. Ze leest dat Cees ’t Hart van FrieslandCampina zegt dat de markt vooral de melkprijs bepaalt.


”De marges zijn dus uiterst smal”, gaat ze verder. ”Op de melkprijs van bijna 37 cent voegt FrieslandCampina ongeveer 1,8 cent toe aan prestatietoeslag en reservering op de ledenobligaties. Dat is tussen de 4 en 5 procent. Daarbinnen opereert de zuivelfabriek.”


Dat beeld geven ook de melkprijzen. Die worden door de fabriek niet meer vastgesteld op basis van de prestaties. Nee, het is net een carrousel. FrieslandCampina zou als grootste de toon moeten zetten. Dat doet ze niet. De garantieprijs is een gemiddelde wat andere fabrieken in Europa uitbetalen. FrieslandCampina volgt die trouw.


Daar hobbelen ze allemaal achteraan. Cono, DOC, Deltamilk en de anderen zijn volgers in de stoet. Ook een Duitse fabriek als Hochwald voegt zich naar de Nederlandse melkprijs. Daardoor betalen ze een hogere melkprijs in Nederland dan in Duitsland.
”Je kunt de prestaties van een zuivelfabriek alleen maar bepalen op basis van hun nabetaling aan het eind van het boekjaar. Tussentijds zijn ze allemaal vergelijkbaar”, constateert Hanna.


”Alleen als een fabriek niet de prijs van FrieslandCampina kan betalen, valt men door de mand”, stem ik in. ”Dat hebben we gezien bij DOC, dat een paar jaar terug uit de carrousel vloog en nu nog steeds een cent of acht achter is. Maar verder ben ik het met je eens dat FrieslandCampina met de van andere coöperaties geleende melkprijs de basis is van de Nederlandse melkprijs. Hoe slechter het gemiddelde het doet, hoe groter de kans dat FrieslandCampina kan gloriëren.”


”Dit systeem maakt directeuren lui”, zegt Hanna. ”Ze moeten de hete adem van de concurrent, coöperatief of particulier, in de nek voelen. Dat leidt tot betere prestaties. Het verleden, met coöperaties met een eigen melkprijs, was veel spannender.”
Dat is voorbij. Cees ’t Hart kan maar een beetje toevoegen aan ons inkomen. Toch wel jammer.

Eén reactie

  • agratax1

    Lees ik enkele dagen geleden dat de melkprijs van FC door de buitenlandse vestigingen op het huidige niveau wordt getild. Hadden onze boeren deze bedrijven niet dan zou dus de hele melkprijs onderuitgaan in Europa.

Of registreer je om te kunnen reageren.