Commentaar

1 reactie

Koester bio-industrie

Na Nutricia bant ook Struik zogenoemde ’plofkippen’ uit hun producten. Het bedrijf heeft dit Wakker Dier gisteren laten weten. Struik schakelt per 1 oktober al over op pluimveevlees met een Beter Leven-ster. Voor Olvarit van Nutricia geldt dit over een jaar.

Wakker Dier past het principe ’naming&shaming’ opnieuw succesvol toe in een campagne. Eerder leidde dit al tot resultaat in de strijd tegen het batterij-ei. De bedrijven zijn als de dood dat radiospotjes hun imago aantasten. Sterker nog, supermarkten profileren zich juist met welzijnsvriendelijker geproduceerd vlees.
De vraag is waarom Wakker Dier de consument niet rechtstreeks aanspreekt. Hij kan zelf de keuze bij het schap wel maken tussen gangbare en meer welzijnsvriendelijk geproduceerd vlees. Maar dit concept werkt niet, weet de organisatie. De consument kent de producten vaak niet, of laat anders de portemonnee wel spreken. Het zijn goedkope argumenten. Wakker Dier slaagt er gewoon niet in om de consument ervan te overtuigen dat aan een ander houderijsysteem een prijskaartje hangt en kiest voor de veel gemakkelijkere naming&shaming-strategie.
De spotjes houden een ander gevaar in. De zo fel bekritiseerde intensieve veehouderij produceert zeer efficiënt. Het ruimtebeslag en de grondstoffenclaim zijn beperkt, net als de CO2-uitstoot. Varkensvlees en kip kan de concurrentie op dit dossier met tofu of cashewnoten aan. En dat is belangrijk, betoogde bestuursvoorzitter Aalt Duikhuizen van Wageningen UR deze week op een congres.
In 2025 is de wereldbevolking met 1 miljard mensen gestegen, in 2050 met nog 1 miljard. Bovendien neemt de vraag naar dierlijk eiwit toe. We hebben de kennis en productiviteit van een intensieve veehouderij hard nodig, stelt Dijkhuizen.
Kortom: vertel het hele verhaal en laat dan de consument een keuze maken op basis van feiten in plaats van emotie. Die keuze moet er dan wel blijven in het winkelschap.

Eén reactie

  • poldes

    De bio industrie boeren zijn proffesionals.
    De kip en het varken leven daar in een welness centrum.(niet te koud niet te heet en op tijd lekker eten)

Of registreer je om te kunnen reageren.