Redactieblog

769 x bekeken 1 reactie

Je recht halen

Gelijk hebben is heel wat anders dan gelijk krijgen. De meeste geschillen worden gelukkig onderling opgelost.

Maar soms lukt dat niet. Dan blijft uiteindelijk de gang naar een onafhankelijke rechter over. Die hakt de knoop door. De tijden van het recht van de sterkste hebben we al lang achter ons gelaten. Of keren we hier naar terug?
Procederen is duur en als het aan het huidige kabinet ligt wordt het nog veel duurder. Het ideaal is zelfs dat de rechtspraak kostendekkend wordt. Door de griffierechten per 1 juli 2012 fors te verhogen snijdt het mes aan twee kanten. Ten eerste vloeit er meer geld in de staatskas. Ten tweede is er de hoop dat veel burgers zich wel twee keer bedenken om een rechtszaak te beginnen. Gevolg minder rechtszaken, minder rechters en administratief personeel etc. Een mooie bezuiniging in deze barre tijden. Vanuit financieel oogpunt een prima maatregel maar vanuit de rechtsstaat gezien een heel beroerde maatregel. Het mag toch niet zo zijn dat de gang naar de rechter niet mogelijk is omdat je het financieel niet op kan brengen of omdat je het financiële risico niet durft te lopen? Natuurlijk is het zo dat we in Nederland erg gemakkelijk procederen over kleine kwesties. Denk bijvoorbeeld aan al die duizenden procedures ieder jaar over de WOZ-waarde van de eigen woning.
Op dit soort zaken zit een rechter natuurlijk niet te wachten. Maar financiële overwegingen mogen geen belemmering zijn om – als alle andere middelen niet lukken – de rechter in te schakelen.
Keren we weer terug naar de tijden van het recht van de sterkste? Nee, gelukkig hebben we de mannenbroeders van de SGP nog. SGP-senator Gerrit Holdijk heeft aangekondigd tegen het wetsvoorstel te stemmen. Hij is er principieel op tegen dat de toegang tot de rechter wordt belemmerd door hoge griffierechten. Het kabinet heeft geen meerderheid in de Eerste Kamer en moet de SGP mee krijgen om de griffierechten te verhogen. Dit gaat niet lukken.
Het kabinet krijgt gelukkig in dit geval geen gelijk. We kunnen nog steeds met lage griffierechten ons recht halen. Senator Holdijk bedankt!

Eén reactie

  • minasblunders1

    We keren wel degelijk terug naar het recht van de sterkste. Of terugkeren... misschien is het wel nooit anders geweest. Feit is dat het niet uitmaakt of griffierechten nu laag of hoog zijn als de rechterlijke macht niet onafhankelijk is. Zolang de rechterlijke macht meer met macht dan met recht te maken heeft, kun je je recht inderdaad niet halen in deze 'rechtsstaat'. We hebben nog een lange weg te gaan voor we een beschaving zijn.

Of registreer je om te kunnen reageren.