Boerenblog

2776 x bekeken 2 reacties

Geen opvolger, geen ouderdomspensioen

Duitse boeren zonder kinderen of opvolger hebben géén recht op pensioen.

In Duitsland zijn de AOW-voorzieningen een tikkeltje anders geregeld dan in Nederland. Boeren in Duitsland hebben te maken met het Hofabgabeklausel-pensioen. De Hofabgabeklausel is in 1957 ingevoerd en houdt in dat fulltime werkende boeren van 65 jaar of ouder alleen recht op een pensioen van €400 tot €450 per maand hebben als ze zowel hun boerderij als hun land doorgeven aan een opvolger, hun boerderij hebben verkocht of voor minstens negen jaar hebben verpacht. Wie geen opvolger heeft, krijgt geen pensioen.

Zakgeld
Deze clausule werd 65 jaar geleden gezien als een soort zakgeld voor  gepensioneerde boeren die op de boerderij blijven wonen. Ulrike Höfken, minister van landbouw in de deelstaat Rijnland-Palts: "Dit is niet de hedendaagse politieke structuur, grotendeels overbodig en sociaal onrechtvaardig." Zij pleit dan ook voor afschaffing.
Duitse boeren die tientallen jaren hebben bijgedragen aan de Landwirtschaftlige Alterskasse worden door deze clausule uitgesloten van pensioen als zij om verschillende redenen hun boerderij niet kunnen of willen afstaan. Dat komt bij geen andere beroepsgroep voor, over discriminatie gesproken!
Er is géén alternatief voor de clausule. Ook als alleenstaande boerin zonder kinderen heb je pech, zoals boerin Marlies Weiler, 70 jaar oud.

Controversieel
Landbouwambtenaren en jonge boeren daarentegen willen niet aan deze controversiële Hofabgabeklausel tornen. Deze regeling zorgt voor een generatiewisseling in de landbouw, vinden ze.
Boer Joseph heeft letterlijk geploegd tot zijn dood. Deze boer uit het district Trier-Saarburg werkte tot op 87-jarige leeftijd op zijn eigen boerderij. Een halfjaar voor zijn dood verpachtte hij zijn boerderij en land aan zijn 63-jarige zoon. De zoon werd plotseling geconfronteerd met het probleem van het vinden van een opvolger. Want zonder opvolger zou hij, hoewel hij zijn hele leven op de boerderij had gewerkt, géén pensioen ontvangen. Dit voorbeeld laat zien dat de bestaande Hofabgabeklausel sinds 1957 voor een aantal boeren in de regio een groot probleem is.
Verzoek geweigerd
Om die €400 tot €450 per maand aan pensioen te mogen ontvangen, betalen fulltimeboeren €224 per maand aan de Landwirtschaftliche Sozialversicherung. Afhankelijk van het inkomen wordt maandelijks een bedrag ​​van maximaal €134 per maand gesubsidieerd.
Het relatief lage pensioen is volgens Gerhard Brenner (voorzitter Kreisbauernverband Trier-Saarburg) een basisuitkering, een zakcentje. Zo werd ook gedacht toen in 1957 de Hofabgabeklausel van kracht werd; een zakcentje als vergoeding voor 65-plusboeren die bij hun kinderen op de boerderij blijven en door hen daar worden verzorgd.
Volgens deelstaatminister Höfken is deze regeling 'een instrument van de vorige eeuw, dat nu verouderd is'. Als vertegenwoordiger van de bondsdag van de Groenen steunde zij het verzoek om deze clausule af te schaffen. Het verzoek werd echter geweigerd.
Zowel de SPD als de Groenen in het parlement van de deelstaat Noordrijn-Westfalen hebben afgelopen februari een verzoek ingediend bij de Federale Raad. Maar er lijkt weinig bereidheid om de clausule af te schaffen. "Een volledige afschaffing zou de toekomstperspectieven van jonge boeren aanzienlijk verminderen", is ook de mening van Peter Bleser, parlementair staatssecretaris van het ministerie van landbouw.
Arno, een jonge boer uit Kaschenbach, Rijnland-Palts, is het daarmee eens. "Het kan niet zo zijn dat de oude stok voor altijd in haar tuin blijft en dat daardoor de jongeren geen kans krijgen",zegt de 33-jarige. Hij is 12 jaar geleden al bij het bedrijf van zijn vader gaan werken. "Zo star als in 1957 is de Hofabgabeklausel niet meer. Er zijn nu speciale regels voor de boeren die geen opvolger kunnen vinden. Zij ontvangen twee jaar lang een gedeeltelijk pensioen."
Ook jonge boer wordt oud
Ook Edmund Geisen, lid van de Commissie Landbouw en Plattelandsontwikkeling in Rijnland-Palts, stelt voor om de Hofabgabeklausel 'in het belang van de jongere generatie' te handhaven. "De clausule helpt jonge boeren om te investeren in jonge bedrijven en te moderniseren." Voorzitter Leon Blum is het ermee eens: "In de regio zijn nauwelijks boeren zonder opvolger, er zijn er maar een paar die er problemen mee hebben.
Maar ook jonge boeren worden oud, en hoe denken ze er dan over? Nu snap ik ook beter waarom veel boeren in Duitsland met drie generaties in één huis wonen.

Laatste reacties

  • @meelmuisje

    Stukje over 70-jarige boerin Marlies Weiler: zie http://www.rundschau-online.de/html/artikel/1304632926498.shtml 'Kein Geld aus der bäuerlichen Rentenkasse; Landwirtin Marlies Weiler fühlt sich um ihre Rente betrogen. Nach dem Gesetz zur Alterssicherung der Landwirte erhalten nur diejenigen Bauern die Rente, die ihren Hof afgeben'.

  • denker123

    De zuinige duitsers kunnen zo de subsidie betalen voor hun biovergisters,door de oudjesuit te knijpen.

Of registreer je om te kunnen reageren.