Redactieblog

Forfarmers gaat voor groot, maar beter?

Minder winst in het afgelopen jaar en twee nieuwe veevoerbedrijven kopen. Dat is Forfarmers anno nu.

Moeten we er blij mee zijn? Tot nog toe vond ik Forfarmers een voortreffelijke veevoercoöperatie. Goed voer, prima service, terwijl het vermogen in de dode hand op naam van de leden is gesteld. Kortom een moderne coöperatie, waar we trots op kunnen zijn. Beter dan bijvoorbeeld Agrifirm, die nog steeds een groot vermogen in de dode hand heeft. Dat met de laatste fusie dat niet is veranderd begrijp ik nog niet.

Maar nu de uitbreiding van Forfarmers met aankoop van veevoerbedrijven. Eerst Hendrix en nu BOCM Pouls in Engeland. De doelstelling van Forfarmers is beter en groter worden. Welnu, met deze aankopen worden ze wel groter, maar ik zet een vraagteken bij beter. Wat voor extra voordelen voor de leden wil men hier uit halen? Veevoerindustrieën zijn over het algemeen niet bijzonder winstgevend. Dat zien we aan onze eigen Forfarmers, die dit jaar met minder winst en de leden-eigenaren met een lager dividend tevreden moesten zijn.

Zou er dan inkoopvoordeel zijn? Of andere voordelen, die ik niet zie?Ik hoop het. Hoewel, grondstoffen voor veevoer worde verhandeld op een wereldmarkt en overal valt er evenveel aan te verdienen. In Engeland zullen de boeren ook het liefst voor de laagste prijs kopen.

Ik weet dus niet of we blij moeten zijn met deze aankopen van Forfarmers. Het is heel anders dan met FrieslandCampina, waar de dochters in het verre Oosten de melkprijs in ons land sterk verhogen. Vestiging in Duitsland leveren daar zelfs verlies op.

Ik hoop dat het Forfarmers beter vergaat. Maar een echt blij gevoel krijg ik niet van deze aankoop.

Vergaderboer

Of registreer je om te kunnen reageren.