Redactieblog

4844 x bekeken 16 reacties

Een kind als chauffeur

Een flink percentage ouders vindt het niet gek dat hun kind op de trekker rijdt.

Pas zag ik het weer: een grote trekker met een kleine bestuurder. Ik schatte hem tussen 10 en 12, al kun je je daar natuurlijk in vergissen. Maar dat de chauffeur nog geen rijbewijs had, was wel duidelijk. De combinatie reed in de wei, er was dus geen gevaar voor de verkeersveiligheid. Maar wel voor de bestuurder zelf.  Niet dat de boel dreigde om te kiepen. Maar het is en blijft een feit dat de hersens van een jong kind minder ontwikkeld zijn dan die van een volwassene. Dat betekent dat in een crisissituatie niet adequaat gehandeld kan worden. En dat kan weer leiden tot brokken met meer dan alleen materiële schade.
Een snelle peiling onder het Boerderij-lezerspanel wees uit dat één op de vijf ouders hun jonge kind(eren) wel eens zonder toezicht op de trekker laat rijden. In gesprekken die ik hier ‘live’ over heb, zijn ouders er zelfs trots op. Gevaarlijk? Welnee, hun kind doet echt geen gekke dingen. Het is zó zelfstandig, veel zelfstandiger dan een kind uit de stad. Dat argument hoor ik vaak, maar er is geen enkel wetenschappelijk bewijs voor.
Het blijft me verbazen dat sommigen het normaal vinden dat een tiener op een trekker rijdt. Zet diezelfde tiener achter het stuur van een bus. Is dat dan ook normaal? Een bus is groter, maar het aantal pk’s verschilt soms amper van dat van een trekker. Of zet diezelfde tiener achter het stuur van uw personenauto. Ook normaal? Niet echt.
Ook al is er nog nooit wat gebeurd, je wilt ook niet dát er iets gebeurt. Toch gaat het wel eens mis. Elk jaar overlijden vijf jonge kinderen bij een trekkerongeluk. Het aantal gewonden is vele malen groter. Je moet er niet aan denken. Of eigenlijk juist wel.

Laatste reacties

 • jornwijthmen

  volgens mij kun je het niet vergelijken om een tiener op een bus te zetten of een auto. deze rijden veel sneller en reageren ook veel sneller dan een trekker en een bus komt ook niet in het land. als een trekker met een tiener in het land rijdt zie ik geen probleem. deze jonge kinderen groeien er dagelijks mee op en gaan vaak mee met vader die ze de trekker ook uitleggen zo weten ze vaak meer en kunnen ze vaak beter trekker rijden dan iemand van 18 die nog nooit met een trekker of auto hebben gereden. en dat er kinderen overlijden door een trekkerongeluk komt dat door het kind zelf of komt het door iemand anders die het kind niet ziet? ik denk het laatste.

 • 56

  Werk je echt bij de boerderij margreet? Heb zelf ook trekker leren rijden op mijn 12de, en dat was een groote hulp voor mijn vader. Ongelukken gebeuren overal, dus waar dit topic weg komt weet ik echt niet.

 • Flyinghollander

  Normaal ben ik het niet echt vaak eens met magreet, maar hier heeft ze wel een punt. Hoe vaak gaat het net goed.

 • agratax1

  Stel dat er iets ernstigs gebeurd, wat zijn dan de gevolgen. Niet te overzien, want iedere verzekering hoe goed ook zal zijn handen er van af trekken. Zelfs het bezoek aan de huisarts kunnen ze als niet declarabel bestempelen, maar niet te spreken over ziekenhuis bezoek en opnames of invaliditeit. Als ex boer ben ik het met Margreet eens de landbouw bagatelliseert dit soort zaken, omdat een extra hand wel handig is.

 • The Hulk

  Ik vind deze blog een plagiaat van een van haar andere blogs. Iemand die niet dagdagelijks met twee poten in een boerenbedijf staat geeft hierover beter geen mening. Ik rij al van mijn 4 jaar mee een trekker en ploeg al van mijn 12 en kraanlaadwerk(stalmest) deed ik al van mijn 4 jaar. Nooit was er een accident. Dit houd echter niet in dat mijn kinderen dat ook doen of zullen doen , ofwel heb je er als kind ambitie voor oftewel niet.Zoiets plan je niet dat komt vanzelfs wel.

  Reactie gewijzigd door een beheerder

 • W Geverink

  Mijn bus heeft al een jaar of wat niet gelopen. Daarvoor een aantal jaren alleen voor het interlinen van varkens tussen de stal en het aflevergebouw. De koppeling gaat vrij zwaar zodat onze jongste hem amper in kan trappen en de remmen doen het niet meer. Minder dan 30000 km op een gereviseerde Chev 366 op LPG met een vijfbak. Doe me een bod want ik gebruik hem niet meer en de kinderen kunnen er niks mee.

 • schilder771

  margreet is denk ik aan vervanging toe te ouderwets qua gedachtengang , jongeren denken toch weer anders..margreet!
  toch wens ik margreet voor de toekomst het goede toe.

 • The Hulk

  Schilder , Ik tip voor Margreet: hoofdredactrice van een blad voor boeren op rust . Kunnen enkele blogers eindelijk een vrijgeleide krijgen.

 • The Hulk

  Een kind als chauffeur is mogelijks even erg kinderlijk als de waarheid wegknippen in sommige reacties . MVg, Patrick Feliers

 • agratax1

  Hoi Patrick technisch is en kind als chauffeur mogelijk. Er zijn enkele aandachtspunten; 1) het is kinderarbeid en dus verboden, 2) chaufferen zonder rijbewijs is verboden, 3) bij ongevallen zal de verzekering altijd weigeren te betalen. Bij ernstig letsel aan derden, zul je opdraaien voor alle kosten en die kunnen in de miljoenen euro 's lopen met als gevolg einde bedrijf. Door de jaren heen zijn hier gevallen van bekend, gelukkig maar enkele. Wil je als boer dit risico lopen ga dan gewoon zo door, maar wees je bewust van de mogelijke gevolgen.

 • pasman41

  ik zie weinig problemen met een kind van 12 die de trekker stuurt voor een wagen met hooi die ze aan het laden zijn.het gaat allemaal erg langzaam en een kind van 12 let meestal beter op dan een boer van 40 want die springt wel effe gauw van de trekker als er een baaltje in de weg licht.

 • Koeienboer

  Ik leerde op m'n 6e trekker rijden... voor de koeien langs rijden in de allerlangzaamste versnelling, terwijl mijn vader de koeien voerde. Op m'n 18e slaagde ik met 10 lessen voor m'n autorijbewijs voor minder dan 1000 gulden (1999), dankzij mijn trekkerervaring. Ik heb het stapje voor stapje geleerd, mocht telkens iets meer en ben nog elke dag blij dat mijn vader zo wijs was! Ervaring telt veel meer dan leeftijd.

 • agratax1

  Koeienboer. Ja waarom zou je het risico niet bagatelliseren? Ik weet van gevallen van boeren die inderdaad door onachtzaamheid door de verzekering zijn geweigerd. De gevolgen waren ernstig zo niet rampzalig. En alle boeren die reageren op dit blog van Margreet doen of ze van een andere planeet komt en niet weet hoe de wereld werkt. Helaas het zijn deze boeren die pas weten hoe de wereld werkt maar dan is te laat. Dan geldt het gezegde; 'Door schade en schande wijs geworden'.

 • W Geverink

  En als ze zestien zijn mogen ze na een simpele test van een skelter naar een bijna drie meter brede combinatie van veertig ton met vijftig Km per uur over de openbare weg. Kijk, en dat vind ik nou onverantwoord. Op mijn eigen erf rijden mijn kinderen met de trekker, de quad en pickuptrucks. Ik heb een Honda 200cc trike waar iedereen van af blijft ook als ze zestien zijn. Die dingen zijn levensgevaarlijk en worden juist voor speelgoed aangezien.

 • agratax1

  Geverink. mijn opmerking over geen kinderen achter het stur, heeft niets te maken het wel of niet KUNNEN. Maar meer met als er een andere gek brokken maakt waar een kindchauffeur bij betrokken is, zal die de klos of althans zijn / haar vader zijn. Dit kun je jezelf en je gezin maar zeker je bedrijf niet aan doen. maar in bovenstaande commentaren lees ik dat iedere boer het risico met open ogen neemt,'Omdat zijn kind verantwoord rijdt'. Het gaat niet over jouw kind maar over die idioot die nog even snel wil inhalen of zijn mobieltje aan zijn oor moet doen en dan net niet het inhalen kan volbrengen, maar frontaal de tegenligger pakt en jouw kind met trekker en al de boom in jaagt. Hij fout inderdaad, maar je kind gaat ook niet vrij uit en zal de schade aan de trekker en eventuele ziekenhuiskosten niet vergoed krijgen. Jammer dan.

 • drevanhelmond1

  Margreet er zijn genoeg kinderen die al vroeg de verantwoording om een trekker te besturen aan kunnen . Maar er zijn er veel meer die het nooit leren .Ook niet met een rijbewijs . Er zijn ook maar weinig knulletjes van 16 die met 50 ton op de weg zitten . En ga er maar vanuit dat een loonwerker niet iedereen weg stuurt met een combinatie van een kwart miljoen euro .
  Bij ons in de buurt is een cros terrein daar rijden ook kinderen onverantwoord rond maar een enkeling komt iets verder en de rest blijven brokkenmakers .
  Mag dat wel ? Volkomen legaal !

Laad alle reacties (12)

Of registreer je om te kunnen reageren.