Redactieblog

De jeugd van tegenwoordig

De bushokjes in het dorp zijn weer eens vakkundig gesloopt. Hoewel ik mezelf nog steeds tot de jeugd reken, merk ik toch dat ook ik geïrriteerd roep ‘die jeugd van tegenwoordig!’

Zijn zij niet met hun dromen bezig, zoals ik dat vroeger wel was? Krap vier jaar oud stippelde ik mijn toekomst tussen de dieren al uit en hoewel ik zelf niet van de boerderij kom, stond niemand raar te kijken toen ik ruim 20 jaar later mijn dromen waarmaakte. Ik had het altijd al gezegd.

Van dat doelloos rondhangen van sommige jongeren begrijp ik dan ook helemaal niets. Maar gelukkig is het merendeel toch anders! En op de Cum Laude keuring van afgelopen week dat het Nederlands Kampioenschap zelfzuivelen is, werd mijn boerinnentrots weer helemaal bevestigd. Een bloedmooie Boerenkaasdochter van slechts 22 jaar werd eerste met haar volmaakte karnemelk. Het was haar eigen idee om het te gaan maken en pas drie maanden geleden was ze er mee begonnen. Kun je zien wat er van komt als je je passie voor het vak met de zelfzuivel-lepel bij je kinderen ingiet. Ook was er een truffelkaasje, ontwikkeld door een andere jonge boerin. Zo schitterend en lekker, dat ze ter plekke door de keurmeester ten huwelijk werd gevraagd.

De culinair recensenten van grote kranten kwamen met poëtische benamingen voor de beste inzendingen, allemaal met veel liefde (en soms bloed, zweet en tranen) gemaakt. Maar ook de oudjes onder ons kwamen op het podium. Een echtpaar van over de 70 dat het niet kan laten en gelukkig ook maar! Ooit zijn ook zij spelenderwijs als kleine boertjes van Nederland gevoed met eerlijke boerenzuivel en boerinnentrots. Daar moest wat moois van komen in de toekomst! Ik zie het zelf gebeuren bij onze drie cowboys. De jongste staat maar wat graag te kijken als oma en ik aan het kaasmaken zijn. En al is hij net zo hoog en zwaar als de deksels van de vaten zijn, hij tilt ze voor ons op. Maar hij mag niet met zijn handjes in de tobbe, dat weet hij heus wel. Vol overgave strooit hij tientallen handkusjes boven de kaastobbe uit. ‘Kusjeskaas!’, roept hij blij. En dat is ons geheim. Soms maken wij kusjeskaas. Tegen deze jeugd kunnen wij met ons eeuwenoud vakvrouwschap niet op!

Of registreer je om te kunnen reageren.