Commentaar

1480 x bekeken 3 reacties

De boer als leenbank

Boeren doen veel zaken nog in goed vertrouwen. Maar dat is verleden tijd.

Bedrijven doen heel graag zaken met boeren. Agrarische bedrijven gaan namelijk zelden failliet en betalen altijd. En de typerende ‘ons kent ons’-cultuur in de landbouw schept soms zoveel vertrouwen, waardoor heel snel dagelijkse aan- en verkopen zijn te doen zonder dat vooraf alles tot in detail op papier moet worden vastgelegd. De primaire landbouw, de boer, is altijd goed voor zijn geld.
Maar de wereld verandert, en met name de financiële sector, sinds de kredietcrisis, begin 2008. Hiervan voelen wij tot op de dag van vandaag de naweeën en we gaan dat ook nog de komende jaren merken.
Een belangrijk effect van de schuldencrisis is het geschonden vertrouwen binnen de bankensector. Het wantrouwen van banken sijpelt door in alle sectoren, ook in de landbouw. Zo werden in 2010 aardappeltelers geconfronteerd met betalingsproblemen bij Farm Frites. In plaats van betaling enkele weken na levering van aardappelen kregen telers soms pas na twee maanden hun geld. De fabrikant gaf pas later toe dat de financiële crisis hiervan dé oorzaak was. Ook Farm Frites-klanten, zoals grote supermarkten, hielden zich plotseling niet meer aan de betalingstermijn en betaalden later.
Hetzelfde doet zich nu voor met de grootste slachter van Nederland, het snel groeiende Vion. Want Vion heeft alle betalingen wereldwijd enkele dagen tot weken opgeschort. Varkenshouders die meteen reclameerden, kregen als antwoord dat Vion pas op 2 april zou uitbetalen, met de kwartaalafsluiting als argument. Navraag leert dat Vion maximaal 1,1 miljard rood mag staan van de banken. Bij overschrijding dreigt een boete van 11 miljoen aan rente. Die rente heeft Vion nu dus van de varkenshouders geleend.
Waarschijnlijk wordt het bij Vion, net als bij Farm Frites, op den duur weer gewoon business as usual. En toch heeft de landbouw averij opgelopen. Je melk, aardappelen of vakens laten ophalen en vervolgens zorgeloos de betaling afwachten? Dat is voorgoed verleden tijd.

Laatste reacties

  • agratax1

    Geert er zijn twee mogelijkheden, het wordt weer business as usual of we krijgen Russische omstandigheden Eerst betalen dan ontvangen in de hele keten. Dat de retail zijn betaling opschort slaat nergens op zij geven niets aan de klant mee zonder afrekenen bij de voordeur. Boeren financieren niet hun verwerker of groothandelaar of consument, maar zij financieren de winst / prijzenoorlog van de retailer. Hier wordt pijnlijk duidelijk de macht die de retail zich heeft aangemeten door zijn ongeremde groei. Als boeren zouden we ons op een keten hervorming moeten beraden net als een eeuw geleden, toen hebben de boeren door samenwerking de handel (tijdelijk) kort gekregen.

  • Hans Brasil

    De betaaltermijn maakt onderdeel uit van de markt situatie. Is er vraag naar jou melk, varkens, aardappels etc. en de prijs gaat omhoog, dan verminderd de betalings termijn. Echter, als er teveel aanbod op de markt is, zakt de prijs en worden de betalingstermijnen weer langer. Dus als de verwachting is dat de prijs gaat stijgen, mag het niet moeilijk zijn om als kleine groep slachters de koppen bij elkaar te steken en de supers op de knieen te dwingen. als dat nu niet lukt, lukt het jullie nooit.

  • W Geverink

    Zolang het antwoord van de landbouw meer productie is, blijft de macht bij anderen in de keten. Hier in Canada is de quotering van melk, eieren en kip een doorn in het oog van de uitknijpers omdat de boeren zelf de productiehoeveelheid, prijs en betalingstermijn bepalen.

Of registreer je om te kunnen reageren.