Commentaar

2546 x bekeken

Bouwperikelen

Activiteiten volop op het land. De akkerbouwers zijn druk in de weer met zaaien van bieten en uien, het poten van aardappelen of het trekken van ruggen.

De basis voor de oogst later dit jaar wordt gelegd. En het goede nieuws is dat het voorjaar nog op alle fronten meewerkt.

Het is niet alleen het geweld van de machines op het land dat de aandacht trekt. Een rit dwars door de Achterhoek bevestigt de geluiden over de bouwnijverheid in de agrarische sector. Links en rechts zijn de contouren van bouwkranen zichtbaar. Niks megastallen, het zijn gewone gezinsbedrijven. De bedrijven maken zich op voor toekomst met een nieuwe stal, aangepast aan de laatste inzichten en eisen aan milieu en/of dierenwelzijn.

Wie verder kijkt, ziet dat op evenveel bedrijven ogenschijnlijk niets gebeurt. Het zijn beslist niet allemaal bedrijven die klaar zijn voor de toekomst. Zij hebben besloten niet te investeren in nieuwbouw of renovatie. Dat is ook een bewuste afweging.

Wat voor alle bedrijven opgaat, is dat zij nadenken over hun positie. Een mogelijke opvolging speelt in deze afweging een grote rol, naast natuurlijk de economische omstandigheden in de betreffende sector. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) staan circa 20.000 bedrijven in het voorportaal van stoppen. De bedrijven sluiten binnen tien tot vijftien jaar hun deuren. De verwachting is overigens niet dat de productie afneemt. De blijvers in de sector nemen deze over. De schaalvergroting zet door.

Voor veel bedrijven is de nichemarkt of verbreding een aanlokkelijk alternatief voor schaalvergroting. Het blijkt ook uit recente cijfers van landbouweconomisch instituut LEI. De omzet in de multifunctionele landbouw is tussen 2007 en 2011 met 52 procent gegroeid naar 491 miljoen euro.

Het is belangrijk dat de economische activiteit op het platteland blijft. Dat is niet alleen goed voor de beleving van het publiek, maar ook voor de leefbaarheid.

Of registreer je om te kunnen reageren.