Commentaar

589 x bekeken

Bloedlink

Gemeenschappelijk Landbouwbeleid krijgt forse kritiek van EU-Rekenkamer. Gevaarlijk.

Er komen steeds meer scheurtjes in het nieuwe Gemeenschappelijk Landbouwbeleid (GLB) van EU-landbouwcommissaris Dacian Ciolos. Dit keer komt de kritiek uit een niet mis te verstane hoek: de Europese Rekenkamer. Die controleert jaarlijks de begroting van de Europese Unie en geeft een oordeel over de doelmatigheid van projecten die met het geld van EU-burgers worden gefinancierd.

De Europese belastingbetalers waren in het verleden nauwelijks geïnteresseerd in hoe precies de miljarden aan landbouwuitgaven werden besteed. Maar nu moeten overheden in vrijwel alle EU-landen hun schulden fors saneren. Dat gaan de burgers de komende jaren voelen in hun portemonnee. Als reactie hierop zullen zij veel kritischer worden op de bestedingen van hun belastingcenten. Bijvoorbeeld over de vraag of de miljarden euro’s steun voor de boeren de komende jaren in Europa wel nuttig worden besteed. Het antwoord van de EU-Rekenkamer hierop is: dit valt niet te controleren. Volgens de Rekenkamer ontbreken bij het GLB heldere, afrekenbare doelen. Zo is nooit te zeggen welk effect de jaarlijks circa €40 miljard aan bedrijfstoeslag heeft.

Volgens de nieuwe definities komt iedereen die zich ‘actieve landbouwer’ kan noemen of aan ‘landbouwactiviteiten’ doet, in aanmerking voor steun uit Brussel. Met deze vage omschrijvingen is het volgens de Rekenkamer ook maar de vraag of het geld alleen bij de échte, rechtmatige landbouwers terechtkomt. Hiermee staat de eerste pijler van het GLB op losse schroeven: het stimuleren van landbouwproductiviteit en inkomenssteun aan boeren die dat toekomt.

Dit alles zal niet helpen voor het toch al broze politieke en maatschappelijke draagvlak om de financiering van het landbouwbeleid de komende jaren veilig te stellen. Al is volgens mij een definitie achteraf wel klip en klaar: zolang een boer niet onder de grond ligt, is hij een ‘actieve landbouwer’. Daar kunnen alle belastingbetalers wel mee leven.

Of registreer je om te kunnen reageren.