Commentaar

630 x bekeken 1 reactie

Ambitie niet gehaald

De Taskforce Multifunctionele Landbouw wordt vandaag opgeheven. Na vier jaar moet de verbrede landbouw zichzelf redden. Is de taskforce, een initiatief van Gerda Verburg, succesvol geweest? En heeft de verbrede landbouw toekomst?

De eerste vraag is het lastigst. Ja, er is een omzetgroei van ruim 50 procent, van 322 naar 491 miljoen euro, heeft het LEI becijferd. Maar het doel was een verdubbeling. Die is niet gehaald. Sterker nog, afgezet tegen de oorspronkelijk geraamde omzet van deze branche (600 miljoen euro), is er eigenlijk achteruitgang geboekt. De nulmeting die de taskforce liet doen, kwam op een beginniveau dat de helft lager was.
Een ander succes waar de taakgroep zich op beroemt, is kwalitatief: verbrede boeren zouden nu trots kunnen zijn op hun activiteit, terwijl ze zich vijf jaar geleden nog moesten schamen. Ook dat vraagt om relativering. De discussie over het nut van verbreding was al gevoerd voor de taskforce er kwam. De instelling van de taakgroep is juist te zien als erkenning.
De tweede vraag is makkelijker. Ja, de verbrede landbouw blijft er wel. In stadstaat Nederland zijn veel gebieden waar de grootschalige landbouw toch niet uit de voeten kan. Anders gezegd, er is markt en er zijn mogelijkheden voor andere activiteiten dan grondstofproductie. De multifunctionele landbouw mag er dus zijn. Maar afgezet tegen de economische omvang van de totale sector blijft het klein.

Eén reactie

  • Flyinghollander

    Zijn Taskforce van de overheid uberhaubt nodig? De overheid is een langzaam werkend (overpriced) orgaan.

Of registreer je om te kunnen reageren.