Commentaar

3 reacties

Voedselverspilling?

In Duitsland wordt jaarlijks voor meer dan 20 miljard euro voedsel verspild. Een onwaarschijnlijk groot bedrag, dat evenwel aardig overeenkomt met de schattingen voor Nederland. Schande, roepen overheden en hulporganisaties. Een onwaarschijnlijk groot bedrag, dat evenwel aardig overeenkomt met de schattingen voor Nederland. Schande, roepen overheden en hulporganisaties.

Een onwaarschijnlijk groot bedrag, dat evenwel aardig overeenkomt met de schattingen voor Nederland. Schande, roepen overheden en hulporganisaties. De Nederlandse overheid wil nu dat in 2015 de voedselverspilling met 20 procent is afgenomen.
Dat klinkt sympathiek en is wellicht uit ethisch oogpunt te verdedigen. Overvloed geldt al te vaak als iets vanzelfsprekends. Maar er is ook reden voor vraagtekens bij dit soort emotiepolitiek. In de eerste plaats is verspilling niet altijd wat het lijkt. Verwerking en hergebruik van restmateriaal is een omvangrijke business. Ten tweede klopt de achterliggende gedachte niet. Voedsel dat hier niet weggegooid wordt, zou ten goede komen aan armen in de wereld die gebrek lijden. Maar dat is natuurlijk niet zo. Voor 20 miljard minder voedsel weggooien, zou in de eerste plaats betekenen: een omzetverlies van 20 miljard. Het zou leiden tot vraaguitval en economische schade. Boeren gaan daardoor echt niet meer voedsel produceren voor armen.
Een ietwat sneue illustratie is de huidige malaise op de uienmarkt. Door een combinatie van kwaliteitsproblemen en weggevallen vraag gaan Nederlandse uien in grote hoeveelheden de vergisters in. Schandalige vernietiging van goed voedsel? Nee, het is schadebeperking. Ze brengen niks op, in tegenstelling tot vorig jaar. Voedsel produceren is een economische, geen ethische activiteit.

Laatste reacties

 • bbbb

  3x de zelfde zin is ook oveschot

 • mfanto

  het land van herkomst krijgt de zooi voor de beste prijs en de beste spullen gaan op een boot de halve wereld rond en worden daar goedkoper verkocht in de winkel dan wat de mensen waar het vandaan komt betalen voor de zooi. wie daar een zinnig antwoord voor heeft moet hem hier maar plaatsen,of heb ik de memo gemist waarin staat dat spullen goedkoper worden als je ze lange afstanden vervoert. kost die boot dan geen cent nee die levert natuurlijk geld op wat naar de boer gaat lol 40 miljard en dat zijn 2 landen zullen we eens naar de USA gaan kijken 40%van alle mais gaat daar (verloren) de ethanol fabriek in, bijna 1 derde ongeveer 30% van alle produckten die geproduceert worden voor voedsel haalt het bord niet eens maar wel de vuilstort

 • denker123

  Niet alleen 40% van de U.S.A.mais ook 10%van de soyabonen gaan in nuttelose biobrandstoffen .In Canada 30% van de mais en10% van de tarwe ,in Argentinie
  30% van de soyabonen en 5% van de mais .In brazilie 52% van het rietsuiker en in zuidelijke landen veel palmolie Ook in Europa mais in digisters en tarwe in ethanol alles nutteloos verloren ,rendement is maar 1op 1,3
  Op Nu Nl Wij staat dat in de V.S.varkensstallen ontploffen door een schuim dat zich in de stallen vormd .Men denkt dat dit komt door het droge distillergraan.,het bijprodukt van de ethanolindustrie.,waarschijnlijk door degist van het ethanolproces Zoals bij D.O.C.met de kaas ,ook in de V.S. zijn er problemen met kaas en yoghurt.




Of registreer je om te kunnen reageren.