Commentaar

1 reactie

Tomeloze ambitie

Voerfabrikant Forfarmers is tomeloos in zijn ambitie om de grootste van Europa te worden. In dezelfde week waarin de overname van het even grote Hendrix officieel wordt, kondigt het Lochemse bedrijf de overname van het Britse BOCM Pauls aan.

Dat bedrijf is in Nederland onbekend, maar in Engeland marktleider. Forfarmers zegt nu de grootste voerleverancier van Europa te zijn. Dat doel heeft de afgelopen jaren steeds voorop gestaan. De financiële structuur in 2005 van wat toen nog ABCTA heette, is met het oog daarop hervormd. Leden werden toen aandeelhouders en het vermogen in het bedrijf kwam beschikbaar voor overnames. Die kwamen er ook, met voorlopig als grootste klappers Hendrix en BOCM Pauls.

Verrassend is deze nieuwe stap dus niet, het past in de groeistrategie die openlijk uitgedragen wordt. De regio is dat wel. Engeland geldt niet als hét groeigebied voor de veehouderij. De kennelijke marktleider verkoopt er jaarlijks niet meer dan 1,9 miljoen ton voer, en haalt daarmee een omzet van 600 miljoen euro. Ter vergelijking: Forfarmers inclusief Hendrix verkoopt ruim twee keer zoveel voer voor 5 miljard. Daar is dus nog wel wat te ontwikkelen voor de Achterhoekers.

Wordt de Nederlandse boer beter van het overname- en fusiegeweld? Niet per se, maar hij gaat er vermoedelijk niet op achteruit. De voerwereld is één van hoge volumes en lage marges. Elke stap naar meer efficiency, bijvoorbeeld in onderzoek, is meegenomen.

Eén reactie

  • pdenh1

    Reeds eerder gereageerd op dit bericht. Kunnen synergievoordelen niet beter in Nederland gehaald worden, bijv. door samenwerking met Agrifirm en/of de Heus. Er zouden meerdere fabrieken kunnen worden stilgelegd, hetgeen al kostprijsverlagend t.b.v. het mengvoer zal uitwerken, althans zo lijkt het, terwijl bundeling van inkoop grondstoffen en gezamenlijke research, bundeling export etc. evenzovele voordelen zouden kunnen zijn.

Of registreer je om te kunnen reageren.